Pošlite ho pásť koníčky! Polohu na brušku sa vyplatí nepodceniť

Gabriela Bachárová, 14. októbra 2018 o 15:18

Jednomesačné dieťa by malo v polohe na brušku stráviť až hodinu denne a postupne aj viac. Je to mimoriadne dôležité kvôli posilneniu chrbtových svalov, čo je zasa nevyhnutná podmienku ďalšieho vzpriamovania sa.

Poloha na brušku je pre zdravý vývoj dieťata veľmi dôležitá.

Foto: Shutterstock.com

Dieťatku častým ukladaním na brušku dáte veľký dar aj do ďalšieho života, môže sa tak vyhnúť nesprávnemu držaniu tela a všetkým zdravotným problémom, ktoré z toho vyplývajú, napríklad horšiemu tráveniu či dýchaniu.

Niektoré deti majú s pasením koníčkov problém, v tejto polohe sa im nepáči. Dávajú najavo nespokojnosť, plačú, a tak rodičia niekedy rezignujú. Je to však len otázka zvyku, treba vytrvať. Keď si dieťa trochu posilní chrbát, polohu si zväčsa obľúbi.

Nebojte sa položiť dieťa na bruško hneď po narodení. Spočiatku samozrejme len nakrátko, ale už na konci prvého mesiaca sa môžete dopracovať celkovo až k jednej hodine a čas neustále predlžovať.

Na bruško položte dieťa pri každom prebalení. Túto polohu mu doprajte aj pri kúpaní. Pasenie koníčkov si naviac môže precvičovať i v náručí rodičov. Pre maličké deti je vhodné nosenie napríklad na predlaktí.

V polohe na brušku dieťa stimulujte hračkou či iným zrakovým podnetom. „Hračku mu ponúkame vo vzdialenosti dvadsať až tridsať centimetrov pred očami a v takej výške, aby sme stimulovali vzpriamenie hlavičky, nie však jej záklon,“ uvádza Eva Kiedroňová, autorka knihy Nežná náruč rodičov. Ako podotýka: „Polohou na brušku stimulujeme nielen jeho celkovú zdatnosť a silu chrbtových svalov, ale tiež rozumový vývoj, orientačné schopnosti, rovnováhu i koordináciu pohybov.“

Poloha na brušku však nie rozhodne vhodná na odpočinok či spánok. Ak dieťa do šiestich mesiacov takto spí, zvyšuje sa riziko vzniku syndrómu náhleho úmrtia. K ohrozeniu života môže prísť aj v dôsledku vdýchnutia zvratkov do nosíka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >