Nemožná matka? 6 vecí, ktoré si vo výchove vôbec nemusíte vyčítať. Hoci okolie to vidí inak

Gabriela Bachárová, 28. februára 2019 o 14:13

Nedarí sa vám utíšiť plačúce či kričiace dieťa? Nechodí vám ešte v troch rokoch na nočník? Má len jeden krúžok? Vyčítať si to rozhodne nemusíte.

Nič nevyčítam tebe ani sebe, radšej sa spolu zabavme.

Foto: Shutterstock.com

Strach zo zlyhania v rodičovskej roli je v súčasnosti, keď sa na deti zameriava toľká pozornosť, veľký, a hlavne mamičky majú tendenciu vyčítať si, ak nejde všetko podľa predstáv. Lenže čím skôr opustíte tieto škodlivé postoje, tým viac sa budete môcť sústrediť na to naozaj podstatné, na budovanie láskyplného vzťahu s potomkom. A preto si nemusíte vyčítať...

… ak dieťa plače

Deti jednoducho plačú. Nie ste neschopná matka, ak sa vám nepodarí zastaviť plač dieťaťa, hoci ste už vyskúšali dojčenie, nosenie, húpanie, hladenie a ďalších tisíc vecí... Pre deti je plač vyjadrovacím prostriedkom, my rozprávame, ony plačú. Nemusí to mať žiadny vážnejší dôvod. Možno je bábätko len unavené, predráždené. Je to v poriadku, nemusíte si vyčítať, že ste neschopná a neempatická matka, ktorá nerozumie potrebám svojho potomka. Môžeme vás ubezpečiť, že raz ten plač prestane a ešte vám bude ľúto, že to tak rýchlo ubehlo.

… ak „hnevá“

Veľa rodičov zažíva pocit zlyhania, keď sa im nedarí „spacifikovať“ dieťa, ktoré sa hnevá a kričí, zvlášť na verejnosti. Zle si ho vychovala, skáče ti po hlave, počúva veľa matiek. Ale naozaj? Počas svojho vývoja si dieťa postupne uvedomuje samo seba a snaží sa presadiť, tak to konieckoncov robíme všetci. Aby sme mali pravdu, presadili si, čo chceme. Tak prečo si vyčítať, ak sa dieťa chová „vzdorovito“? Je to naopak prejav jeho zdravého vývoja. Nemusíte z toho robiť žiadnu drámu ani trpieť pocitom, že nezvládate výchovu.

… ak občas zvýšite hlas

Rodičovstvo je veľmi náročná úloha a je normálne robiť v nej chyby. Na dieťa občas zakričí aj ten najláskavejší a najpokojnejší rodič. Nervy máme len jedny, ako sa vraví. Ak už nespravodlivo vybuchnete, nemá zmysel sa tým trápiť, skôr rýchlo napravte škody, ospravedlňte sa dieťaťu a hľadajte cesty, ako sa viac ovládať.

… ak sa dieťa nespráva ako podľa príručky

Okolie často na rodičov vyvíja veľký tlak, aby sa dieťa správalo podľa určitých štandardov. Lenže deti nie sú na kľúčik a nie je možné naprogramovať ich tak, aby urobili všetko, čo od nich chce. Aby na požiadanie pozdravili tetu, prestali behať či smiať sa, poslúchli každý príkaz, urobili okamžite všetko, čo od nich chcete. Nie, to nie je propagácia voľnej výchovy, len poukazujeme na to, že ani nám dospelým by sa nepáčilo, ak by nám neustále niekto niečo prikazoval.

Stanovte si len pár dôležitých vecí, na ktorých budete jemne, ale dôsledne trvať, veď dieťa by samozrejme malo rešpektovať svojich rodičov, to je jasné. Ale inak mu doprajte maximum rešpektu a slobody a nezahanbujte ho, ak niečo hneď neurobí podľa vašich predstáv. Je to tak v poriadku.

… ak nechodí v troch rokoch na nočník

Alebo ak v štyroch rokoch používa len pár slov a v piatich nevysloví písmeno R. Deti sú dnes pod drobnohľadom, aby všetko zvládli v stanovenom čase a v požadovanej „kvalite“, a ak sa tak nedeje, je to vina rodičov. Tabuľky, ktoré ukazujú, čo a kedy by deti mali ovládať, sú však dobré len na rýchlu orientáciu. Každé dieťa je iné a má svoje vlastné tempo vývoja. Je normálne, že niektoré deti hovoria málo alebo sa v noci pocikávajú.

Samozrejme, niekedy je to znak zdravotného či psychického problému, ktorý je treba riešiť, ale vo väčšine prípadov nejde o nič závažného. Rodičia si nemusia vyčítať, že niečo vo výchove a starostlivosti o dieťa zanedbali. Čas prirodzene vyrieši veľa zdanlivo nevyriešiteľných problémov, na ktoré sa budete s odstupom pozerať s úsmevom.

… ak nemá desať krúžkov

Krúžky, to je mantra dneška. Nemá vaše dieťa aspoň tri? Tak sa nad sebou zamyslite, či ste dobrý rodič. Ale vážne. Dovolili by ste si v súčasnej dobe nedať dieťa na žiadny krúžok? Asi nie. A tak majú niektoré deti mimoškolskú aktivitu každý pracovný deň, niekedy aj dve denne a cez víkendy. Cena, ktorú za to platíte? Pravdepodobne ste taxikárom detí, rozvážate ich z miesta na miesto, život rodiny aj váš sa prispôsobuje krúžkom.

Ak vám to tak vyhovuje, je to v poriadku, častokrát je to však len vonkajší tlak, ktorý núti rodičov, aby dieťa zapísali na flautu, gymnastiku, plávanie, spievanie a ešte aj na kone. Ale čo voľný čas, skutočne voľný, kedy si dieťa robí, čo chce? Jeden dva krúžky bohato stačia a nemusíte trpieť výčitkami, že dieťa zanedbávate, presne naopak, buďte pyšná, že mu dávate slobodu a čas len sám na seba.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >