Nemčinári žiadajú posilniť výučbu druhého cudzieho jazyka

TASR, 28. septembra 2020 o 03:57

Výučba druhého cudzieho jazyka by sa mala na základných školách navýšiť aspoň o jednu vyučovaciu hodinu.

Druhý jazyk by sa mal posilniť, hovoria nemčinári.

Foto: Shutterstock.com

Tvrdia to zástupcovia Spoločnosti učiteľov nemeckého jazyka a germanistov Slovenska (SUNG), ktorí tému jazykovej rozmanitosti v slovenskom vzdelávaní otvorili aj pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý prebehol 26. septembra.

SUNG požaduje v kontexte podpory viacjazyčnosti hodinové posilnenie druhého cudzieho jazyka v štátnom vzdelávacom programe. "Myslíme si, že by mal byť druhý cudzí jazyk na školách s vyučovacím jazykom slovenským povinný. Takýmto spôsobom by sa neznížila ani výstupná jazyková úroveň u žiakov v povinnej angličtine v prípade, že si ju žiaci vyberú na druhom stupni základnej školy," uviedli.

SUNG oceňuje, že minister školstva Branislav Gröhling bude pokračovať v podpore možnosti výberu prvého cudzieho jazyka na prvom stupni ZŠ. Taktiež vítajú, že rezort zmenil doterajší výber učebníc a otvoril trh. "Napriek tejto obrovskej príležitosti nie všetky školy uspokoja svoje požiadavky na modernizáciu stavu učebníc cudzieho jazyka, pretože manažment školy môže použiť finančné prostriedky z dotácie aj na nákup iných učebníc," hovoria zástupcovia SUNG.

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a opatreniami SUNG predpokladá, že štát zabezpečí kvalitné internetové pripojenie pre školy, deti a študentov aj v najodľahlejších obciach SR.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >