Nechať dieťa v aute je nebezpečné aj pri 20 stupňoch. Pozrite si tabuľku, ako stúpajú teploty v uzavretom vozidle

Patricia Poprocká, 27. augusta 2024 o 05:52

Nechať dieťa v aute je nebezpečné nielen v horúčavách. Toto leto policajti zasahovali pri viacerých prípadoch zamknutých detí v aute, jeden skončil tragicky, keď v Markušovciach zahynulo trojročné dievčatko. Ostražitosť je však namieste aj v chladnejšom počasí, rizikových môže byť aj 20 stupňov.

Radšej ho zobuďte než by ste ho takto nechali v zatvorenom odstavenom aute.

Foto: Shutterstock.com

Keď je vonku 30 stupňov, teplota v aute stúpa závratne rýchlo. Svedčí o tom nedávny prípad z Galanty, kde sa obrátil na políciu zúfalý cudzinec, že pri nakladaní vecí do batožinového priestoru auta zabuchol dvere a na zadných sedadlách ostali jeho maličké deti. Staršie malo tri roky, mladšie len niekoľkomesačné bábätko. Policajti okamžite prišli a so súhlasom majiteľa pomocou bezpečnostného kladiva rozbili sklo na predných dverách. Cez neho následne otvorili zadné dvere a deti vyslobodili. Hoci šlo len o niekoľko minút, obe deti v čiernom rozhorúčenom aute už hlboko dýchali a plakali. Našťastie bol zásah dostatočne rýchly a nepotrebovali pomoc lekára, v takýchto prípadoch však vždy ide o minúty.

Ako ukazuje tabuľka na konci článku, ak je vonku 30 stupňov, v zatvorenom aute za polhodinu teplota stúpne na 46 stupňov a do hodiny je v aute o ďalších 10 stupňov viac. Takéto vysoké teploty nedokáže ľudský organizmus dlhodobo zvládať, krehký detský zvlášť.

Teplota tela teda stúpa tiež, pričom vieme, že horúčky nad 40 stupňov ús život ohrozujúce. To je už stav, keď začínajú zlyhávať základné životné funkcie: vedomie, dýchanie a krvný obeh. Smrť môže nastať po 15 až 20 minútach.

A ak si myslíme, že nechať dieťa či zviera v zatvorenom aute pri nižších teplotách nie je tak nebezpečné, sme na omyle. Ak je vonku 20 stupňov, už za hodinu sa auto môže nahriať na 46 stupňov, čo môže znamenať tiež zdravotné komplikácie.

Buďte preto opatrní a obozretní. Viac o opatreniach, ako predísť tragédii a nezabudnúť na dieťa či zviera v aute, nájdete v tomto článku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >