Nezabudnite dieťa v aute! K tragédii, aká sa stala v Markušovciach, stačí krôčik. 10 opatrení, ktoré môžu znížiť riziko

Patricia Poprocká, 18. júla 2024 o 06:02

Je to chyba, ktorej sa dá predísť, ak ju však urobíte, nedá sa napraviť. Zabudnúť alebo nechať dieťa či zviera v horúcom aute má fatálne dôsledky, o čom svedčí tragický prípad z Markušoviec, kde takto zomrelo trojročné dieťa.

Pre rodičov je úľava, keď dieťa cestou v aute spí, zvyšuje to však riziko, že naňho v návale starostí zabudne.

Foto: shutterstock.com

Aj keď si možno myslíme, že nám sa to nemôže stať, realita je môže. Stačí súhra okolností, ako to bolo aj v prípade Jozefa, ktorý v roku 2015 zabudol na parkovisku pred firmou svoju dvojročnú dcéru Kristínku. Dievčatko v rozhorúčenom aute zomrelo, s čím nedokázal žiť ani nešťastný on, zomrel rok a pol na to.

Podrobnosti tragédie z Markušoviec zatiaľ známe nie sú, v každom prípade nech je aj tento smutný príbeh varovaním pre všetkých, aby nenechávali v aute ani deti, ani zvieratá, a už vôbec nie v týchto extrémne horúcich dňoch.

Teplota v uzavretom aute stúpa veľmi rýchlo, o 10 až 20 stupňov Celzia len za 10 minút. To znamená, že ak je vonku 30 stupňov Celzia, v aute môže byť za krátky čas až 50 stupňov. Takéto extrémne teploty sú veľmi nebezpečné, zvlášť pre krehký detský organizmus.

Faktory, ktoré zvyšujú riziko zabudnutia v aute, sú stres, únava, preťaženie, zmena dennej rutiny, iné rozptýlenie, a tiež to, keď dieťa cestou v aute zaspí, prípadne je tiché. Riziko možno znížiť, aj keď nie celkom odstrániť, pomocou týchto opatrení:

1. Zvyknite si vždy brať dieťa z auta so sebou, aj keď len idete na chvíľu niečo vybaviť.

2. Vytvorte si návyk kontrolovať zadné sedadlá vždy, keď zamykáte auto.

3. Pomôžte si rozložením vecí. Napríklad na predné sedadlo uložte hračku alebo tašku dieťaťa, hocičo, čo vám pripomenie, že vzadu máte dieťa.

4. Platí to aj naopak – dozadu, vedľa dieťaťa umiestnite veci, ktoré sú dôležité pre vás a bez ktorých by ste sa nezaobišli v práci či na nákupe (podľa toho, kam práve idete) – kabelka s mobilom, peňaženkou, dokumentami, ktoré potrebujete a podobne.

5. Nastavte si alarm alebo pripomienku na mobile, nech vám pípne v predpokladaný čas príchodu do cieľa.

6. Poproste o pomoc známych a rodinu, najmä ak viete, že toho máte v ten deň veľa, jednoducho sa s nimi dohodnite, nech vám v určitý čas prezvonia na kontrolu, resp. pripomenutie.

7. Označte si volant. Áno, aj to sa dá. Ak veziete dieťa, jednoducho priviažte na volant farebnú šnúrku alebo iný predmet, ktorý nebude prekážať v šoférovaní, ale zároveň vám nedovolí zabudnúť, že v aute nie ste sami.

8. Nenechávajte deti spať v aute, ani keď prídete domov a parkujete v tieni – radšej ich zobuďte, vždy lepšie prerušiť čo ako sladký spánok než prísť o život.

9. Kontrolujte tiež, či je doma zamknuté auto a nedovoľte deťom sa hrať v horúco odparkovanom aute. Niekedy stačí jedno tlačidlo, aby sa nechtiac zamkli v aute a kým si to vy všimnete, môže byť neskoro.

10. Pokiaľ možno, parkujte v tieni. Aj tu môže dôjsť k smrteľnému prehriatiu, organizmu, predsa len teplota stúpa o čosi pomalšie a získate čas, aby ste zareagovali. Niekedy sa tiež oplatí parkovať na kraji parkoviska, kde okoloidúci môžu skôr zhliadnuť, že v aute niekto je.

Čo robiť, ak vidíte dieťa či zviera v uzavretom aute

Pokúste nájsť majiteľa auta a upozorniť ho. Ak je však dieťa už viditeľne v ohrození, môžete aj beztrestne rozbiť sklo. Volajte záchranárov a dieťaťu poskytnite prvú pomoc.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >