Treba natierať deti opaľovacím krémom aj v aute a ako ho vychladiť bez klimatizácie? 10 zásad cestovania v horúčavách

Patricia Poprocká, 22. júla 2022 o 04:05

Kam si vyrazíte cez víkend? Cestovanie v horúčavách nie je veľmi príjemné, s deťmi ešte ťažšie, kto by však zostával cez prázdniny doma. V každom prípade, presun autom vám môže uľahčiť týchto 10 zásad.

Všetko pripravené, môže sa vyraziť!

Foto: shutterstock.com

1. Pred cestou auto dôkladne vyvetrajte. Pootvárajte všetko, čo sa dá, najlepšie v tieni. Platí to, aj keď na ochladenie auta potom používate klimatizáciu, spotrebuje sa menej paliva. No a napokon, je to aj zdravšie. „Radšej odísť o desať minút neskôr, ako dostať prievan či zápal ucha,“ radí ministerstvo vnútra.

2. Natankujte vopred. Zastávkou na benzínovej pumpe si zbytočne predlžujete pobyt v horúcom aute. Výnimkou je prestávka na občerstvenie, ale aj tak – sú i príjemnejšie miesta na odpočinok než benzínové pumpy.

3. Urobte si zásoby. Nielen preto, že deti často žiadajú niečo zahryznúť. Dostatočné zásoby tekutín sú pri cestovaní v horúčavách nevyhnutné, pretože nikdy neviete, v akej kolóne uviaznete. No a aj bez kolóny je hydratácia organizmu nevyhnutná.

4. Tienenie pre deti. Polícia ho odporúča, či už vo forme tmavých skiel, fólií alebo akýchkoľvek iných tieničov, ktoré sa dajú kúpiť v obchodoch. „Ak nemáte tónované sklá, prípadne fóliu, zabezpečte deťom vzadu tieň iným spôsobom. Na trhu je množstvo tienidiel (aj s obrázkami) a roletiek, v najakútnejšom prípade postačí aj látková plienka. Tu však pozor, aby vám pri šoférovaní nebránila vo výhľade,“ pripomína rezort vnútra v manuáli pre vodičov.

5. Ešte jedna vec – natrite deti opaľovacím krémom. Sklá auta síce plnú dávku UV lúčov neprepúšťajú, ale niečo predsa len áno. Navyše, okná sa často aj otvárajú a prudké slnko spáli nechránenú pokožku už za 20 minút.

6. Slnečné okuliare – nevyhnutnosť. Pre šoféra a posádku tiež, vrátane detskej. Prečo deti potrebujú slnečné okuliare a od akého veku, sme písali v tomto článku. Dbajte na kvalitu, pre šoféra sú najvhodnejšie tie s polarizačným filtrom.

7. Náhradné oblečenie by nemalo chýbať, najmä ak máte deti, ktoré ešte musia sedieť v autosedačke. Rýchlejšie sa tam totiž spotia. Pod bábätká je vhodné podložiť bavlnenú plienku a meniť ju podľa potreby. Ak cestujete bez klimatizácie, dbajte na to, aby oblečenie bolo dostatočne voľné, vzdušné.

8. Čo na nohy? Ideálne sú šľapky, ktoré si možno ľahko vyzuť. V horúčavách je najlepšie cestovať naboso, detský organizmus si tak lepšie reguluje teplotu. No a keď potrebujú vystúpiť na toaletu alebo len tak trocha na vzduch, šľapky si zas rýchlo nasadia.

9. Čarovná biela plachta. V horúčavách ňou prikryte auto, prípadne aspoň čelné sklo a vrchnú časť karosérie. Neochráni pred prehriatím úplne, ale pomôže.

10. Dôležité upozornenie na záver – nenechávajte v zatvorenom aute deti ani zvieratá, ani na chvíľu. Stať sa môže všeličo a následky môžu byť až fatálne. V lepšom prípade vám niekto rozbije sklo, aby uzamknutých pasažierov vyslobodil.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >