Tehotné ženy v aute. Aké predpisy a výnimky pre ne platia?

Patricia Poprocká, 29. júla 2021 o 04:10

Auto a tehotná žena nejdú veľmi dokopy, zvlášť, ak je budúca mamička za volantom. Riziká však sú, aj keď sedí len ako pasažier. Viete, aké predpisy platia pre tehotné ženy v aute?

Tehotenstvo a šoférovanie dohromady príliš nejdú.

Foto: shutterstock.com

Mnoho žien je počas tehotenstva na auto doslova odkázaných – musia cestovať do práce, k lekárovi, na nákupy, prípadne rozvážajú staršie deti do škôlky či na krúžky. Teraz v lete si väčšina neodoprie ani dovolenku. Auto však nie je pre budúcu mamičku bezpečným miestom, a hoci odborníci hľadajú spôsoby na zníženie rizík, ideálne riešenie neexistuje.

Je to dané objektívnymi ťažkosťami, ktoré ženy počas tehotenstva zažívajú. Zo začiatku sú to nevoľnosti a veľká únava, typické príznaky, ktorým trpí väčšina žien v prvom trimestri, a ktoré znižujú pozornosť ženy a zvyšujú riziko nehody.

Druhý trimester, teda obdobie medzi štvrtým až šiestym mesiacom, je o niečo „voľnejší“. Napokon, označuje sa za najkrajšie obdobie tehotenstva, kedy väčšine žien nežiaduce príznaky poľavia a bruško ešte nie je tak veľké, aby ju obmedzovalo v obľúbených aktivitách. Dá sa teda relatívne pohodlne aj šoférovať. Potom s blížiacim sa pôrodom ale začína byť zasa všetko náročnejšie, najmä pre rastúce bruško, opäť rastúcu únavu, problémy s tlakom, kontrakcie a podobne.

Pre mnohé ženy je od začiatku problémom bezpečnostný pás. Tehotenstvo je obdobím zvýšenej citlivosti a vnímavosti, takže veľa žien pás už aj počas prvých týždňov vníma ako príťaž, ktorá bráni v dýchaní, spôsobuje nevoľnosti, prípadne ju tlačí na brucho.

Slovenské zákony vychádzajú tomuto problému v ústrety, a udeľujú tehotným ženám výnimku. Nemusia v aute používať bezpečnostný pás, musia mať však na to potvrdenie od lekára. Ide o tlačivo s názvom Lekárske osvedčenie o oslobodení od použitia bezpečnostných systémov vozidla.

„Zákon o cestnej premávke pozná viacero výnimiek, kedy osoba, či už na mieste vodiča alebo spolujazdca, je oslobodená od používania bezpečnostného pásu,“ cituje TASR vedúceho oddelenia bezpečnosti cestnej premávky a dopravných nehôd Prezídia Policajného zboru Tomáša Vrábela.

Dopravní analytici však upozorňujú, že výnimka pre tehotné nie je najšťastnejším riešením, pretože nepoužívaním bezpečnostného pásu je riziko vážneho či smrteľného zranenia výrazne vyššie oproti situácii, ak je žena pripútaná. Zdôrazňujú tiež, že bezpečnostný pás neporaní dieťa v maternici, ktoré je navyše chránené plodovou vodou, ak je žena pripútaná správne.

Radia radšej cestu s pásom vydržať a robiť si častejšie prestávky. Dôležité je tiež pohodlná obuv a oblečenie a mať vždy pri sebe zásoby vody na pitie. Samozrejme, riziko nehody sa vylúčiť nedá nikdy, takže pre prípad je dobré mať neustále sebou v aute aj tehotenský preukaz, kde sú zaznamenané všetky základné údaje o tehotenstve a prípadných komplikáciách.

Ako sa správne pripútať:
Spodný popruh bezpečnostného pásu by mal prechádzať čo najnižšie popod brucho. Pozor, nikdy by nemal ísť cez stred brucha budúcej mamičky. Vrchná časť bezpečnostného pásu by nikdy nemala skĺznuť z ramena a mala by prechádzať žene pomedzi prsia ponad brucho.

Ešte jedna dôležitá rada: Ak tehotná žena šoféruje, vzdialenosť bruška od volantu by mala byť čo najväčšia možná.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarRudolfkooijman 29. júla 2021 o 07:14

    V mojom rodnom Holandsku nikto nemá výnimku z nosenia bezpečnostných pásov, ani policajti, učitelia autoškôl, atď., a tak to má byť.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >