Nebojte sa ovocia, smelo ho jedzte dokonca aj vtedy, ak chcete schudnúť

Patricia Poprocká, 7. októbra 2024 o 06:07

Priberá sa od ovocia? Áno, je pravda, že na rozdiel od zeleniny obsahuje viac cukrov, napriek tomu sa ale neodporúča vyraďovať ho z jedálnička, dokonca ani vtedy, keď chcete schudnúť. Je to skôr naopak.

Smelo do toho! Ktoré milujete najviac?

Foto: shutterstock

Kto sa chce zbaviť nadbytočných kalórií a kilogramov, často dostane odporúčanie vyradiť zo stravy, alebo aspoň významne obmedziť množstvo rafinovaného cukru. „Je to určite jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť nadbytočných kalórií, ktoré vedú k priberaniu na váhe,“ súhlasí aj uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela, ktorý sa venuje zdravej výžive, zdôrazňuje však, že sa to netýka cukrov v ovocí. „Tvrdenie, že ovocie by malo byť obmedzené z rovnakého dôvodu, nie je založené na dôkazoch,“ zdôrazňuje v statuse na sociálnej sieti.

A vzápätí vysvetľuje aj dôvod: „Ovocie je vo všeobecnosti nabité vlákninou a mnohé druhy ovocia sú rovnako bohaté na vodu, takže poskytujú relatívne málo kalórií na sústo a vláknina vie doslova aj zasýtiť. Pre predstavu, stredne veľké jablko poskytuje 19 g cukru a 4,4 g vlákniny.,“ vysvetľuje Ladislav Kužela.

Ako dodal, metaanalýza kontrolovaných štúdií potvrdila, že konzumácia ovocia podporuje chudnutie, nie priberanie. A to aj vtedy, keď sa účastníkom povie, aby pridali ovocie do svojho jedálnička bez konkrétnej rady niečo zo stravy odstrániť. 

Ovocie má okrem toho množstvo ďalších priaznivých účinkov. „Výsledky z prospektívnych kohortových štúdií naznačujú, že každých 100 g ovocia skonzumovaných denne je spojených s o 7 % nižším rizikom vzniku nadváhy alebo obezity a o 9 % nižším rizikom priberania v priebehu času,“ pripomína odborník na zdravú výživu.

Okrem toho je konzumácia ovocia spojená s nižším rizikom cukrovky 2. typu, srdcovocievnych ochorení, rakoviny a úmrtnosti zo všetkých príčin. 


ANKETA:

Obmedzujete sa v konzumácii ovocia?

10,9%



89,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >