Nebezpečné videá na Whatsappe. Videlo ich aj vaše dieťa?

gb, 23. novembra 2023 o 06:55

Na komunikačnej platforme Whatsapp sa objavila skupina pod názvom „Pridaj čo najviac členov“, ktorá zverejňuje nevhodné, násilné a nebezpečné videá. Ak ich vraj deti zmažú alebo o nich niekomu povedia, stane sa niečo zlé ich blízkym.

Zaujímajte sa, čo vaše dieťa v mobile sleduje.

Foto: Shutterstock.com

Videá obsahujú pornografiu, vraždy i samovraždy. „Sledovanie videí je spojené s mnohými pocitmi. Na jednej strane dieťa cíti, že by to nemalo robiť, ale na tej druhej ho to aj istým spôsobom láka. Tým, že je v skupine so svojimi rovesníkmi, ktorí ho tam pridali, cíti sa výnimočne. Má pocit, že nesmie zlyhať a sklamať. Zrazu je súčasťou nejakej skupiny, k niekomu patrí, je to tajné a deje sa to mimo dospelých,” vysvetľuje organizácia IPčko, prečo môžu byť podobné skupiny pre deti atraktívne. Na druhej strane, ako organizácia upozorňuje, s pozeraním podobných videí je spojené emocionálne riziko. Nevyžiadaný obsah môže deti vystrašiť, traumatizovať, znecitlivieť voči násiliu, oslabiť empatiu, ale aj normalizovať násilie a agresiu.

„Skupina apeluje na to, aby dieťa o videách nikomu nepovedalo a aby ich nemazalo, pretože sa niečo zlé stane ľuďom, ktoré má rado. Dieťa v danej chvíli nevie vyhodnotiť, či to je reálne a nedokáže posúdiť riziko, ktoré to so sebou prináša. Celá táto situácia spôsobuje obrovský stres a tlak. Prežitý stres sa v ňom môže uložiť a ovplyvní aj jeho život do budúcnosti, napríklad vzťahy, ktoré si bude vytvárať aj spôsoby, ktorými bude riešiť náročné životné situácie,” vysvetľuje IPčko. S týmito skupinami sa podľa IPčka spája pocit moci, kontroly a možnosť niekoho a niečo ovplyvniť:

Pri každom novom fenoméne z online prostredia majú rodičia pocit, že musia okamžite zasiahnuť, niečo zakázať a dieťaťu jeho digitálnu aktivitu vytknúť. Ich postoj vyplýva aj z toho, že čo sa technológií týka, sú zvyčajne ďaleko vzadu za svojimi potomkami. „Vyvoláva to v nich pocit, že okamžite musia niečo urobiť pre ich ochranu a automaticky zvyšujú nad deťmi a technológiami kontrolu. To, čo však potrebujú oveľa viac ako kontrolu, je podpora a vytvorenie pocitu bezpečia, dôvery a pochopenia,” apeluje IPčko. A preto zaujímajte sa o svoje deti a diskutujte s nimi o kybernetickej hygiene. Opýtajte sa ich, či už videá tiež videli a situáciu ďalej využite na otvorený a bezpečný rozhovor, v ktorom nebudú mať priestor príkazy ani zákazy.

Národný bezpečnostný úrad odporúča rodičom reagovať takto:
- skontrolujte svojim deťom mobilné telefóny,
- na ochranu mobilných zariadení použite aplikácie rodičovskej kontroly,
- zistite, aké informácie o sebe dieťa potenciálne prezradilo,
- nahláste obsah Polícii Slovenskej republiky,
- môžete skupinu opustiť a zablokovať,
- poučte deti o type informácií, ktoré nesmú na sociálnych sieťach zdieľať s ľuďmi, ktorých nepoznajú z fyzického sveta.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >