Odoberanie novorodencov, zákaz vstupu na JIS... Niektoré nemocnice pre pandémiu opäť upierajú rodičom základné práva

Patricia Poprocká, 30. októbra 2020 o 04:48

Je to tu zas! Aj keď sa na jar počas prvej vlny pandémie koronavírusu poukazovalo na neoprávnené a nezmyselné separovanie matiek od ich bábätiek, teraz v druhej vlne robia slovenské nemocnice to isté. Napriek odporúčaniam medzinárodných expertov (Svetová zdravotnícka organizácia) a apelom domácich ľudskoprávnych aktivistov.

Pobyt v pôrodnici sa dnes môže stať ľahko nočnou morou.

Foto: Shutterstock.com

Pod rúškom protipandemických opatrení sa mnohé matky nedostanú k svojim bábätkám na jednotkách intenzívnej starostlivosti a rodičky s podozrením na koronavírus alebo s potvrdenou nákazou izolujú od ich novorodencov tiež.

„Pretrváva separácia novorodených detí od matiek, ktorá sa ešte posilňuje v prípadoch, keď rodí žena s pozitívnym testom alebo s príznakmi typickými pre ochorenie COVID-19. Vyskytli sa viaceré prípady, keď ženy s týmto ochorením prepustili z pôrodnice na druhý deň po pôrode, avšak ich deti zostali v nemocnici bez akéhokoľvek kontaktu s matkou,“ upozorňuje Miroslava Rašmanová zo združenia Ženské kruhy. O jednom konkrétnom prípade sme nedávno informovali aj na našom portáli.
Tak, ako by nikomu nenapadlo odnímať pozitívne testovaným rodičom ich staršie deti, neexistuje žiadny právny dôvod, na základe ktorého by bol takýto postup možný v prípade novorodencov.

„Rovnako sa vyskytujú prípady, keď rodičia niekoľko dní alebo týždňov nemajú žiaden kontakt so svojimi novorodencami umiestnenými na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Fotky, ktoré rodičom posiela zdravotnícky personál, sú slabou náplasťou na chýbajúci kontakt a deťom blízkosť vzťahovej osoby nijako nenahrádzajú,“ dodala.

Odoberanie detí od matiek možno považovať za kruté a neľudské zaobchádzanie. „Tak, ako by nikomu nenapadlo odnímať pozitívne testovaným rodičom ich staršie deti, neexistuje žiadny právny dôvod, na základe ktorého by bol takýto postup možný v prípade novorodencov. V zmysle medzinárodného práva navyše separácia matiek a ich novorodených detí predstavuje kruté a neľudské zaobchádzanie,“ pripomína právnička Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Považuje za „veľmi znepokojujúce“, ak naše ministerstvo zdravotníctva vydáva verejné vyhlásenia o možnosti dlhšej separácie novorodencov od matiek s ochorením na COVID-19.

Problémy aj pri pôrode

Občan, demokracia a zodpovednosť a Ženské kruhy majú informácie aj o ďalších formách porušovania práv rodiacich žien počas pandémie. Jedným z nich je porušovanie zásady, že akýkoľvek úkon zdravotnej starostlivosti je možné vykonať len so slobodným a informovaným súhlasom dotknutej osoby.

Problémom sa opäť stáva aj upieranie práva na sprevádzajúcu osobu, niektoré nemocnice to neumožňujú vôbec, niektoré ich prítomnosť podmieňujú negatívnym testom na COVID-19 či zakúpením hygienických balíčkov od nemocníc. „Táto prax je opäť v rozpore so základnými právami rodiacich žien a s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie na čas pandémie. Navyše je osobitne diskriminačná voči ženám so slabším sociálnym zázemím, keďže mať neustále k dispozícii aktuálny PCR test nie je lacné ani logisticky jednoduché,“ upozorňuje Janka Debrecéniová.

Organizácie zdôrazňujú, že si v plnej miere uvedomujú, že súčasná situácia v súvislosti s pandémiou je vážna a veľmi problematické sú aj podmienky, v ktorých fungujú nemocnice a zdravotnícky personál. „Rodiace ženy rozumejú potrebe protiepidemiologických opatrení, dodržiavajú ich dobrovoľne a väčšinou aj iniciatívne. Vážnosť situácie si však vyžaduje vynaložiť viac úsilia aj na zlepšenie komunikácie a budovanie pocitu bezpečia a dôvery zo strany zdravotníckeho personálu, čo v konečnom dôsledku môže pomôcť aj samotnému personálu v jeho náročnej práci“, konštatuje Miroslava Rašmanová.

Čo odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)

  • Ženy aj v prípade ochorenia alebo podozrenia z nákazy COVID-19 majú byť podporované v tom, aby bezprostredne po pôrode boli so svojimi deťmi v kontakte koža na kožu, dojčili a po pôrode boli ubytované s nimi 24 hodín denne na jednej izbe.

  • Ochorenie COVID-19 alebo podozrenie z nákazy nemá byť vnímané ako dôvod na preventívne oddeľovanie novorodencov od ich matiek a nedojčenie.

  • Zdravotné riziká separácie a nedojčenia prevyšujú zdravotné riziká nákazy novorodencov koronavírusom.

  • Každá žena, a teda aj žena s ochorením COVID-19 alebo jeho príznakmi, má právo na pozitívnu pôrodnú skúsenosť.





  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >