NÁZOR Dnes detské kútiky, zajtra čo?

Patricia Poprocká, 20. januára 2022 o 04:54

Keby sme mali súťaž o najhlúpejšie protipandemické opatrenie na Slovensku, konkurencia by tu bola nepochybne veľká. Otvorenie detských kútikov „v režime OP“ – čo znamená, že do nich nesmú deti nezaočkovaných rodičov, ktorí neprekonali covid, by bolo zrejme tiež jedným z kandidátov na víťazstvo.

Detské kútiky obľubujú malí i veľkí, deti sa zahrajú, rodičia oddýchnu.

Foto: shutterstock

Akosi si postupne zvykáme na diskrimináciu určitých skupín ľudí, najmä nezaočkovaných, „z dôvodu ochrany“. No ignorujeme pritom základné fakty, ako napríklad ten, že koronavírus sa šíri naprieč spoločnosťou – očkovaní, neočkovaní, variant omikron zvlášť. Za posledné takmer dva roky sme si zvykli aj na diskrimináciu detí, ktoré nesmeli do školy, na krúžky, za športom... Teraz sú k nim úrady konečne o niečo zhovievajšie, aj keď opäť len po svojom.

Najnovší zákaz vstupu do detského kútika pre dieťa, ktorého rodičia nie sú zaočkovaní a nemali to „šťastie“, že dostali covid a vyliečili sa, je úbohou šikanou. Na fakt, že aj nezaočkovaní a „neprekonaní“ ľudia môžu byť zdraví, sa neprihliada. Rovnako ako na už spomínaný fakt, že i chorí môžu byť všetci rovnako – očkovaní, neočkovaní...

Politika slovenských inštitúcií je jednoznačná – dotlačiť k očkovaniu čo najviac ľudí. Za každú cenu, bez jasnej komunikácie. Namiesto diskusie o zmysle zaočkovania sa, výhodách, rizikách, výhradách, ktoré by niekam posunuli verejnú mienku i celkovú atmosféru v spoločnosti, sa používajú len prostriedky na úrovni vydierania, ktoré sa neštítia ani zasiahnuť do života deťom.

Prečo sa deti nemôžu pohrať v detských kútikoch, keď sa stretávajú v škôlkach či na iných akciách? Prečo majú vyrastať s tým, že sú v akejsi druhej kategórii len preto, že ich rodičia majú k očkovaniu iný postoj než sú oficiálne odporúčania?

Je známe, že deti v drvivej väčšine zvládajú aj nákazu covidom veľmi dobre, nemocnice určite neplnia, ani inak nezaťažujú zdravotnícky systém. Napriek tomu veľa vecí nesmú. Lebo.

Iste, detské kútiky nie sú ničím, bez čoho by dieťa neprežilo. Dokonca naopak, hranie sa vonku na čerstvom vzduchu je oveľa zdravšie než niekde v prekúrenom nákupnom centre alebo inde pod strechou. Ide tu ale o princíp. Dnes detské kútiky, zajtra čo?

Plavkyňa, olympijská medailistka a viacnásobná držiteľka slovenských rekordov Martina Moravcová to nedávno na sociálnej sieti v odkaze vládnemu splnomocnencovi pre šport Karolovi Kučerovi povedala stručne a krásne: „Kedy na Slovensku konečne prestane delenie aspoň detí, ak nie aj ľudí? Prichádza omikron a ten – zdá sa – váľa každého rovnako. Či je nezaočkovaný, zaočkovaný s boostrami či bez boostrov. Štatistika povie onedlho. Ale deti a mládež a najmä športovci s „včeličkami alebo aj bez včeličiek“ v žiadnej vlne neplnili nemocnice. Tak prečo to neustále obmedzovanie športovania a delenie sa?“

Zmysluplnú odpoveď zatiaľ nik nedáva.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >