Dáte zaočkovať svoje deti proti COVID-19? Opýtali sme sa slovenských rodičov

Patricia Poprocká, 29. júna 2021 o 04:34

Väčšina hovorí „nie“. Hoci očkovanie štát prezentuje ako jedinú spoľahlivú ochranu pred koronavírusom a jeho mutáciami, hoci do propagácie investuje tisícky eur, hoci vláda povolila očkovanie detí už od 12 rokov a v školách rozdávala balíčky, ktoré majú motivovať k vakcinácii, ľudia zostávajú zdržanliví.

Áno či nie?

Foto: SITA

Na otázku v ankete ahojmama.sk, či dajú zaočkovať svoje deti, odpovedala väčšina opýtaných rodičov záporne. Dokonca aj takých, ktorí sebe vakcínu pichnúť nechali. Najčastejším dôvodom sú obavy z možných neskorších vedľajších účinkov, ktoré dnes ešte nie sú dostatočne preskúmané. Naopak, rodičia, ktorí s očkovaním súhlasia, vychádzajú zväčša z osobných zážitkov, keď nejakým spôsobom prišli s chorobou alebo jej následkami do kontaktu.

Neverím, že vakcína nemôže zmeniť DNA

Určite by som deti očkovať nedala, pretože neverím vakcíne v tom, že by nemohla spôsobiť nejaké zmeny v DNA a tým pádom do budúcnosti aj prípadné zmeny DNA u ich detí. Ja som sa zaočkovať nechala, deti už mať neplánujem.
(Michaela Jaseňovcová, Kriváň, dve deti)

Videla som, aký je covid strašný

Dala som zaočkovať obe deti, aj seba a sme všetci spokojní. Myslím, že zdraví by sa mali zaočkovať, aby chránili tých, ktorí sa zo zdravotných dôvodov očkovať nemôžu. Ale, samozrejme, nik by nikoho nemal nútiť. Nútiť je to najhoršie, čo možno urobiť. Treba vysvetľovať. Iste, aj ja mám obavy z toho, aké účinky môže vakcína mať v budúcnosti, ale viac sa bojím covidu. Pracujem v zdravotníctve a videla som, aké je to strašné, keď ľudia majú zničené pľúca, nemôžu dýchať, umierajú... Zomrelo mi aj niekoľko priateľov. Radšej zniesť triašku či iné nežiaduce účinky, ako tu nebyť.
(Martina Malegová, Levoča, dve deti)

Presviedčanie osobností mi nestačí

My s manželkou sme sa dohodli, že nie. Ani my nie sme zaočkovaní a nedáme zaočkovať ani deti. S vakcínou nemáme dobrú skúsenosť. Keď sa narodil náš syn, ešte sa očkovalo proti TBC hneď v pôrodnici. Sprvu to vyzeralo bez následkov, no o pár mesiacov nastali komplikácie a synovi museli vyoperovať v Tatrách štyri uzliny. Už vtedy nám lekári hovorili, že toto očkovanie prináša viac komplikácií, neboli sme prvý prípad. Takže teraz sme sa rozhodli, že počkáme, čo bude. Ak ma presviedčajú v kampani známe osobnosti, že sa mám dať očkovať, je to pre mňa málo. Nemáme o vakcínach dosť informácií.
(Marek Lazarivský, Uloža, 2 deti)

Nie sme morčatá

Nikdy nedám zaočkovať svoje dieťa, manžela a seba experimentálnou vakcínou, za ktorej následky nik nenesie zodpovednosť. Nie sme morčatá. Ani elektroniku si nekúpime bez záruky. Celé je to choré. Tak dlho je tu AIDS, rakovina a liek nikde. A teraz nás akože odborníci chcú presvedčiť, že im ide o naše zdravie? Farmaceutickým korporáciam ide o naše zdravie tak, ako zbrojárom o mier, myslím. Viac je moc a peniaze.
(Adriana Jenčová, Habura, jedno dieťa)

Inú cestu než očkovanie nevidím

Určite dáme dcéru zaočkovať. Aj tým, že sa pohybujem v zdravotníctve, poznám príbehy detí, ktoré mali dlhodobé a ťažké následky po covide. Navyše, zvykneme každý rok vycestovať v lete na tri týždne do zahraničia, takže ju nechceme ohrozovať. Okrem toho, niekto kolektívnu imunitu budovať musí... Nerozumiem mamám, a poznám ich veľa takých, ktoré odmietajú pre deti rúška, testovanie aj vakcíny. Tak čo chcú? Ja osobne nevidím inú cestu ako sa účinne chrániť a bojovať s covidom.
(Katarína Lovasová, Bratislava, jedno dieťa)

Nevieme, čo vakcíny urobia o mesiace a roky

Očkovať proti COVID-19 deti určite nedám. Nemám dôveru vo vakcíny, nakoľko boli veľmi rýchlo vyvinuté a neprešli dostatočným klinickým testovaním. Nevieme, ako budú vplývať na zdravie o pár mesiacov a rokov, či nebudú mať vplyv napríklad na plodnosť alebo vznik autoimunitných ochorení. COVID-19 nás našťastie zatiaľ obchádza, ale myslím, že prekonanie ochorenia je najlepšie na vytvorenie prirodzenej imunity, nie očkovanie.
(Adriana Vaneková, Púchov, dve deti)


ANKETA:

Dáte, resp. dali (by) ste zaočkovať svoje dieťa proti COVID-19?

43,6%



54,5%



1,9%










Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >