Nariadenie nemocnice: Chcete byť pri pôrode? Zaočkujte sa proti covidu!

Patricia Poprocká, 24. marca 2022 o 04:29

Chcete byť pri pôrode svojho dieťaťa? Dajte sa zaočkovať proti covidu, inak vás nevpustíme. Áno, takáto nezmyselná podmienka dnes platí v troch bratislavských nemocniciach, ktoré od sprevádzajúcej osoby pri pôrode vyžadujú kompletné očkovanie a negatívny test.

Univerzitná nemocnica Bratislava stanovila očkovanie proti covidu ako podmienku pre sprevádzajúce osoby pri pôrode.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

V čase, keď sa na Slovensku i vo svete uvoľňujú protipandemické opatrenia, keď vlády ustupujú od plánovaného povinného očkovania (Rakúsko, Nový Zéland), a keď u nás medzi infikovanými prevládajú práve očkovaní ľudia, Univerzitná nemocnica v Bratislave kladie vakcínu ako podmienku pre budúcich otcov či duly, ktoré ženám pomáhajú pri pôrode.

„Sprevádzajúca osoba pri pôrode musí byť kompletne očkovaná a musí mať aj negatívny test, výber druhu testu je na danej osobe. Je to v súlade s aktuálnym režimom návštev,“ odkázala hovorkyňa bratislavskej nemocnice Petra Lániková s tým, že takto chcú chrániť budúcich rodičov aj personál. „Aj keď vírus SARS-CoV-2 môže šíriť aj zaočkovaná osoba, riziko šírenia je podľa relevantných výskumov nižšie. Zároveň, neočkovaná osoba má dokázateľne vyššie riziko horšieho priebehu ochorenia COVID-19. Preto týmto opatrením chránime najmä neočkovaný sprievod rodičky,“ zdôvodnila.

Väčšine pôrodníc stačia testy

Bratislavské tri nemocnice, ktoré spadajú pod Univerzitnú nemocnicu (teda Ružinovská, Kramáre, Antolská), sú v rámci Slovenska v požiadavke očkovania ojedinelé. Všetky ostatné, ktoré ahojmama.sk oslovila (v Žiline, Prešove, Košiciach, Trenčíne, Banskej Bystrici, v sietiach Svet zdravia, Agel), stanovujú pre sprevádzajúcu osobu ako podmienku len negatívny test na COVID-19, čo je aj v súlade s odporúčaním ministerstva zdravotníctva zo septembra minulého roku.

Na to, či je sprevádzajúca osoba očkovaná, sa v niektorých ďalších nemocniciach prihliada len v špecifických prípadoch, napríklad keď je rodička covid-pozitívna. „Vtedy môže mať pri pôrode partnera, ak je on negatívny a očkovaný dvoma dávkami vakcíny nie dávnejšie ako 9 mesiacov, prípadne ak je negatívny a očkovaný troma dávkami,“ spresnila napríklad hovorkyňa Fakultnej nemocnice Trenčín Martina Holecová. Aj v tomto prípade však nemocnica umožňuje prítomnosť aj neočkovanému partnerovi, a to v prípade, že prekonal covid pred menej ako 180 dňami.

Od povinného zaočkovania sprevádzajúcich osôb upustila aj súkromná bratislavská pôrodnica U Kocha, ktorá ho predtým vyžadovala. Teraz stačí partnerom či dulám negatívny antigénový test, ktorý im urobia aj priamo v pôrodnici.

Čo sa dá robiť?

Bratislavská Univerzitná nemocnica, ktorá je spádovým zariadením pre celý kraj i Záhorie, však zatiaľ očkovanie vyžaduje a neočkovaní ľudia tu v podstate nemajú reálnu možnosť, ako sa k pôrodu dostať a byť pri narodení svojho dieťaťa. Buď si skrátka vyberú inú nemocnicu, alebo sa môžu obrátiť na súd. Kým však bude právoplatný výsledok, ich dieťa už bude možno robiť prvé krôčky.

„Neodkladné opatrenie je zrejme jediný právny prostriedok, ktorým sa môže človek domáhať ochrany vopred a pomerne rýchlo, t. j. účinne. Takže žiaľ, aj v tomto prípade sú účinnejšie a rýchlejšie faktické riešenia, než právne, napríklad spomínaná zmena nemocnice. Ak by v danej nemocnici nechcel kvôli ich pravidlám nikto rodiť, tie pravidlá by zaručene zmiernili, ale dnes je už viac očkovaných než neočkovaných, takže takáto situácia asi nenastane,“ skonštatoval advokát Peter Weis z kancelárie Weis&Partners s.r.o.

Návrh na nariadenie neodkladného opatrenia však tiež nie je zárukou, že sa neočkovaný sprievodca k pôrodu dostane. „Treba dúfať, že ho súd (hoci aj odvolací) vydá skôr, než nastane termín pôrodu, ak ho vôbec vydá,“ dodal advokát.

O sporných vyhláškach, obmedzujúcich práva najprv netestovaným, potom neočkovaným, sa viedli právne debaty i súdne spory dlhé mesiace. Ústavný súd na konci minulého roka rozhodol, že časti zákona o ochrane verejného zdravia sú protiústavné, konkrétne ustanovenia, ktoré sa týkajú karantény a izolácie, a tiež tie, podľa ktorých ministerstvo zdravotníctva alebo Úrad verejného zdravotníctva nariaďujú opatrenia, ktorými môžu zakázať alebo nariadiť ďalšie činnosti. Podľa Ústavného súdu tu je nesúlad s ústavnými normami zakotvujúcimi požiadavky na určovanie medzí základných práv slobôd. Napriek tomu to podľa oficiálnych vyhlásení štátnych predstaviteľov nič nemení na vydávaní zákazov či nariadení, nakoľko Úrad verejného zdravotníctva nariaďuje opatrenia primárne podľa iných ustanovení zákona.

Obmudsmanka vyzýva na rešpekt

Má teda nemocnica právo ustanoviť podmienku očkovania pre sprievod k pôrodu? Diskriminuje neočkovaných ľudí? Z právneho hľadiska jej túto možnosť dáva už spomínané usmernenie ministerstva zdravotníctva zo septembra 2021, ktoré upravuje povinnosť testovania sprevádzajúcich osôb. Podľa neho má sprevádzajúca osoba disponovať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín. Ako však pripomína verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, usmernenie nič nehovorí o potrebe preukázania sa potvrdením o očkovaní, zároveň však nie je pre nemocnice záväzné. Čiže to znamená, že si jednotlivé nemocnice môžu stanoviť podmienky, aké chcú, čo potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva.

Napriek tomu Mária Patakyová zdôrazňuje že právo žien na prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas pôrodu by malo byť „v maximálne možnej miere rešpektované“. „Vytváraním ďalších požiadaviek nad rámec odporúčaní ministerstva zdravotníctva môžu jednotlivé zdravotnícke zariadenia výrazne sťažovať ženám prístup pri uplatňovaní si svojho práva na sprevádzajúcu osobu,“ skonštatovala verejná ochrankyňa práv.

Riešenie vidí v tom, aby nemocnice počas pandémie uplatňovali „jednotné štandardy a postupy vychádzajúce z najnovších vedeckých a lekárskych poznatkov garantujúcich rešpektovanie základných ľudských práv a slobôd“.

Do akej miery chráni očkovanie pred nákazou?

Ďalším aspektom v celej záležitosti je aj očkovanie samotné, ktoré bratislavská nemocnica označuje za ochranu. Do akej miery skutočne bráni prenosu nákazy, resp. aspoň znižuje riziko, že sa ľudia nakazia?

Zhodnúť sa nevedia ani odborníci, tí, ktorí vyslovia pochybnosti, sú často označovaní za antivaxerov či zdieľačov hoaxov. Očkovanie však ochranu pred nákazou dnes naozaj nezaručuje, čo potvrdzujú aj štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií. Podľa nich je dokonca viac covid-pozitívnych ľudí medzi očkovanými než medzi neočkovanými. Pri antigénových testoch je na Slovensku pozitívnych 58,5 percenta plne očkovaných ľudí, pri PCR testoch 52 percent.

Prehodnotí Univerzitná nemocnica Bratislava svoju podmienku?


ANKETA:

Čo si myslíte o podmienke očkovania pre sprevádzajúcu osobu pri pôrode?

89,1%



10,7%



0,0%



0,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >