Najvyšší čas umyť okná! 10 tipov na dokonalý výsledok

Gabriela Bachárová, 29. marca 2022 o 04:45

Odhalilo jarné slnko, že okná by si po zime zaslúžili trochu vašej pozornosti? S našimi tipmi budú tento rok umyté perfektne.

Umývanie okien si spríjemnite úsmevom.

Foto: Shutterstock.com

1. Slnečný deň umývaniu okien nesvedčí

Pýtate sa prečo? Keď na okná svieti slnko, voda schne príliš rýchlo a na oknách zostávajú šmuhy. Na túto činnosť si preto vyčleňte dni, keď je pod mrakom. Nie je to síce vzhľadom na ročné obdobie aktuálna informácia, ale okná neumývajte ani, keď mrzne, pretože vtedy voda zamŕza a čistenie je nepohodlné. Nehovoriac o tom, že sklo by mohlo dokonca prasknúť.

2. Čo urobiť ako prvé

Ako prvé, ešte pred samotným umývaním okien, vymeťte pavučín v okolí okien. Potom umyte garniže, žalúzie a rámy okien. Použite jarovú či mydlovú vodu s teplotou asi 30 stupňov, ktorá má najlepšie umývacie účinky.

3. Na prírodný spôsob

Používate na umývanie okien bežné výrobky z drogérie? Skúste tentokrát využiť čisto prírodný čistiaci prostriedok, vodu s trochou octu (znovu teplota okolo 30 stupňov). Táto zmes umyje okná rovnako dobre, dokonca ešte zvýši ich lesk. Na liter vody použite hrnček octu.

4. Glycerínový tip

Do vody s octom či do prípravku z drogérie skúste pridať niekoľko kvapiek glycerínu, čo je priehľadná tekutina bez zápachu, ktorá sa dá zohnať v lekárni alebo drogérii. Okná budú potom odolnejšie proti prachu a špine. Tiež kvapky dažďa na nich nebudú zanechávať nežiaduce stopy.

5. Pančucha dodá oknám lesk

Nedarí sa vám okná poriadne vyleštiť a zostávajú na nich šmuhy? Chce to staré nylonové pančuchy, ktoré šmuhy odstránia. Rovnako dobre poslúži aj handrička určená špeciálne na sklo, prípadne kuchynské utierky a niekto nedá dopustiť na obyčajné noviny.

6. Ako u profesionálov

Ako umyť okná profesionálne? V drogérii zoženiete takzvaný rozmyvák, čo je akási chlpatá násada na stierku. Namočte ho do vlažnej vody s trochou saponátu a na okne rozotrite do peny. Potom zotrite klasickou stierkou a nakoniec okná vyleštite. Ak ste túto nie veľmi obľúbenú domácu prácu v poslednom čase zanedbávali a okná sú už veľmi špinavé, môžete ich ešte pred samotným použitím saponátu zmyť čistou vodou.

7. Stopy lepiacej pásky

Zostali vám ešte z Vianoc na oknách stopy lepiacej pásky, ktorou ste pridržiavali sviatočnú výzdobu? Niekedy sa veľmi ťažko odstraňuje. S použitím odlakovača na nechty to však pôjde ako po masle.

8. Použiť jarovú vodu či nie?Jarová voda sa na umývanie okien používa v mnohých domácnostiach, nemusí to však byť ten najlepší nápad. Jar síce možno na prvý pohľad okná dobre umyje, s najväčšou pravdepodobnosťou však na nich zostanú šmuhy. Tie ale uvidíte, až keď sa objaví slniečko. Z toho istého dôvodu je dobré zabudnúť aj na umývanie okien šampónom.

9. Ušetriť si prácu

Možno to pre vás bude nová informácia. Na trhu existujú špeciálni roboti na umývanie okien, ktorí priľnú ku sklu a vyčistia ho. Sú však pomerne drahí, stoja aj niekoľko sto eur. Nevýhodou je, že prístroj sa veľmi nedostane do rohov. Robot sa tak hodí hlavne do domácností, kde sa umývanie okien považuje za vrcholnú otravu a nikomu sa do neho nechce.

Tip číslo 10 - Okná po maliaroch
Okná často odnesú maľovanie stien. Ak sú ušpinené, skúste ich umyť vo vode s trochou octu. Prípadne použite škrabku, ktorou sa odstraňujú nečistoty na varných sklokeramických doskách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >