Účinná a voňavá zmes z dvoch kuchynských surovín. Vyrobte si domáci čistič i leštidlo!

pt, 23. marca 2021 o 04:32

Na účinné upratovanie nepotrebujete veľké nákupy, stačí sa pomotať po kuchyni a nájdete tam všetko, čo potrebujete. Domáci čistič si môžete vyrobiť z dvoch surovín, a rovnako z dvoch ďalších aj leštidlo na drevo. Čas, ktorý vám to zaberie, je minimálny.

Ocot a sóda robia občas divy!

Foto: shutterstock.com

Na čistenie domácnosti sú ideálnymi pomocníkmi ocot a sóda, to je známe. Dokážu plnohodnotne nahradiť chemické čističe. Univerzálna čistiaca zmes, ktorú z nich možno vyrobiť, sa dá použiť na podlahy, nábytok, kuchyňu i kúpeľňu.

Potrebujte len sódu a ocot. K tomu vodu a ešte ak chcete, tak aj niečo na krajšiu vôňu, čiže esenciálny olej, prípadne citrónovú šťavu. Zmiešajte suroviny – znásobené podľa toho, koľko zmesi chcete vyrobiť – v pomere:

1 hrnček vody
pol hrnčeka octu
2 polievkové lyžice sódy
20 kvapiek esenciálneho oleja

Je to veľmi jednoduché – všetko spolu dobre zmiešajte a vložte do nádoby s rozprašovačom. Nemusíte minúť všetko na jedno upratovanie, čistiacej zmesi sa nič nestane, ak bude stáť v zatvorenej nádobe. Pred každým použitím potom ale poriadne pretrepte.

Ligotavé drevo

Pri dôkladom upratovaní sa zíde aj leštidlo na drevo. Aj to si môžete pripraviť doma z ekologických surovín. Na leštidlo potrebujete len olivový olej a citrónovú šťavu. Zmiešajte ich v pomere hrnček oleja a pol hrnčeka šťavy. Citrónová šťava odstráni z predmetov všetky nečistoty, olej zasa na nich zanechá prekrásny lesk.

Potom vám už treba len chuť a môže sa začať s upratovaním.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >