Na Zvolenskom zámku ožijú cez víkend remeslá. Deti čaká princezná so živým jednorožcom či pasovanie za rytiera

TASR, 13. mája 2022 o 04:00

Počas víkendu 14. a 15. mája zavítajú medzi hradby Zvolenského zámku rytieri, remeselníci, umelci, vinári a farmári a deti určite poteší drak a princezná so živým jednorožcom.

Zvolenský zámok ožije remeslami aj detským smiecom.

Foto: https://flog.pravda.sk/socratov.flog?

Ako informuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko, počas soboty je pre deti pripravené zdolávanie rytierskej dráhy. Keď zvládnu jej nástrahy, budú pasovaní za rytierov.

O zábavu sa postarajú šermiari počas svojich vystúpení a ukážu tiež, ako vyzerala stredoveká poprava. Tých skôr narodených určite poteší vinárska ulička s tým najlepším, čo ponúkajú slovenské vinice. Sobotu ukončí ukážka umenia kata. Zabudnuté remeslá sa tento rok navyše opäť spoja s miestnou Nocou múzeí a galérií v Slovenskej národnej galérii na zámku.

Nedeľa bude venovaná najmä deťom. Ich úlohou bude plniť rôzne úlohy u remeselníkov, aby si nakoniec mohli odliať vlastnú mincu, vstupenku na dračiu cestu, ktorá má preveriť ich odvahu a šikovnosť. Program bude obohatený o šermiarske súboje a návštevníci si môžu pozrieť prácu kováčov, hrnčiarov, šperkárov či rezbárov.

Zaujímavá bude určite ukážka odlievania cínových vojačikov. Remeslu sa budú môcť priučiť aj samotní návštevníci. „Pripomenieme si tiež zabudnuté remeslo rytierstva v podobe lukostreľby, ukážok šermiarskej techniky a rytierskeho boja vrátane dobíjania hradieb,“ prezradil autor programu Miroslav Klembara zo Stredovekého spolku rytierov Vir Fortis. Celé podujatie bude sprevádzané dobovou hudbou.

„Veľmi sa teším, že po dvoch rokoch poznačených pandémiou vrátime remeselníkov i šermiarov do čarovného prostredia Zvolenského zámku. Deti určite zabavia princezná, drak i jednorožec, ako aj rôzne zábavné hry a súťaže. Podujatím zároveň podporíme regionálnych výrobcov,“ doplnil výkonný riaditeľ OOCR Stredné Slovensko Jiří Pěč.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >