Na vláde preberú predĺženie rodičovskej dovolenky

TASR, 26. októbra 2020 o 04:00

Ak žena nebude môcť do práce alebo dieťa nevezmú do škôlky, mala by mať nárok na predĺženie rodičovskej dovolenky.

Poberanie príspevku sa zrejme predĺži.

Foto: Shutterstock.com

„Chystám návrh na predĺženie rodičovskej dovolenky tak, ako to bolo na jar, aby ju mohli mamičky čerpať aj teraz. Dôvodom je, že sa im končí rodičovská dovolenka a deti nemôžu dať do škôlky alebo ony samy nemôžu nastúpiť do práce, pretože ich miesto je uzatvorené pre lockdown. Navrhujeme preto predĺženie rodičovskej dovolenky. Čo sa týka pandemickej OČR, tá samozrejme platí," priblížil minister práce Milan Krajniak

Zmeny pri podpore v nezamestnanosti sa podľa neho nechystajú: „Už fungujú úrady práce, ktoré nezatvárame a ktoré sú pripravené vyplácať štandardné formy podpory, či už sú to dávky v hmotnej núdzi alebo ďalšie dávky, na ktoré majú ľudia nárok. Uvažujeme aj o spustení takzvanej SOS dotácie, lebo stále sa môže stať, že sa niekto ocitne v takej špecifickej životnej situácii, že v tejto kríze sa na neho žiadna štandardná pomoc nevzťahuje. Aj toto plánujeme spustiť," poznamenal.

Spomínané opatrenia by mali byť podľa ministra dostatočnou pomocou na to, aby ľudia prežili lockdown. Po ňom, cez dušičkový víkend, sa urobí prvé plošné testovanie. „Po druhom celoplošnom testovaní vyhodnotíme čísla, aby sme mohli fungovať v čo najslobodnejšom režime. Ak by sme to neurobili, čaká nás 6-týždňový lockdown, a to taký, že ľudia nebudú môcť chodiť do práce. To sa udialo v tých krajinách, kde si s ochorením neporadili," oznámil Krajniak.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >