Na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika štartuje Univerzita bez hraníc

SITA, 20. júla 2022 o 17:17

Vysokoškolský život si vyskúša 56 mladých študentov a študentiek.

Lekárska fakulta UPJŠ.

Foto: archív

Na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) štartuje 12. ročník Univerzity bez hraníc. Jej program bude realizovaný formou denného tábora v dňoch 25. až 29. júla. Do projektu určeného pre žiakov piateho a šiesteho ročníka základných škôl bolo tento rok prijatých 56 detí, pričom päť z nich je z Centier pre rodiny a deti.

Detská univerzita sa začne otvorením v Historickej aule rektorátu UPJŠ. Študentstvo navštívi Múzeum letectva v Košiciach-Barci a zvyšok prvého dňa strávi na Fakulte verejnej správy, kde sa dozvie niečo o tom, ako by malo vyzerať inteligentné a udržateľné mesto, ale napríklad aj o Košiciach v budúcnosti. V utorok svoje brány pre účastníkov Lekárska fakulta, kde napríklad zaostria na respiračné infekcie alebo sa pozrú do virtuálneho sveta medicíny. Uprostred týždňa si na Právnickej fakulte mladí študenti a študentky vyskúšajú simulovaný súdny spor a dozvedia sa niečo o našich základných právach. Neskôr budú v Botanickej záhrade spoznávať rastliny.

Štvrtok bude patriť Prírodovedeckej fakulte, kde zistia niečo plazoch, kovoch, ale uniknú aj z matematickej pasce a budú konštruovať tepelný stroj. Od utorka do štvrtka zavŕšia deň aktivitami na Ústave telesnej výchovy a športu. V posledný deň detskej univerzity na jej účastníkov čaká Filozofická fakulta, kde sa okrem iného pozrú do historikovej dielne alebo sa dozvedia aj niečo o digitálnom priestore. Po poslednej prednáške na nich čaká slávnostná promócia v Aule prof. Prasličku, za účasti rodinných príslušníkov i priateľov.

"Mozaika ponúkaných aktivít je odrazom poctivej prípravy zanietených pedagógov, lektorov či animátorov, za čo im patrí úprimné poďakovanie. Dvanásty ročník detskej univerzity potvrdil skutočnosť, že unikátne vysokoškolské prostredie má svoje čaro, dokáže u detí neustále vzbudzovať túžbu po vedomostiach, podporovať samostatnosť ich myslenia a vytvárať priestor na diskusiu,“ vyjadrila sa koordinátorka projektu Univerzita bez hraníc a vedúca Úseku kancelárie rektora a vzťahov s verejnosťou Adriana Sabolová.

Univerzita bez hraníc sa usiluje u detí vzbudiť záujem o vzdelanie a vedu a rozvíjať ich talent a schopnosti tak, aby sa z nich v budúcnosti vďaka štúdiu mohli stať odborníci v rôznych odboroch. Do programu a kolektívu sú zapájané aj deti z Centier pre rodiny a deti. Vďaka tomu sa pre všetky deti, bez ohľadu na ich zázemie a životnú situáciu, vytvárajú rovnaké podmienky na vzdelávanie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >