Letný tábor pre deti – za trest či za odmenu?

pt, TASR, 16. júla 2022 o 04:14

Niektoré deti sa tešia, iným pri pomyslení na blížiaci sa termín odchodu zviera žalúdok. Letný tábor, či už denný alebo pobytový je pre rodičov vďačnou voľbou, kam dať deti počas prázdnin, nie však vždy pre ich potomkov.

Letný tábor má byť pre dieťa v prvom rade relaxom.

Foto: Shutterstock.com

Sú typy, ktoré si dobrodružstvá a spoznávanie ďalších rovesníkov užívajú, sú aj typy, ktoré budú radšej doma, pokojne aj osamote. „Nie je nutnosťou, aby každé dieťa išlo v lete do tábora. V prípade, že je dieťa bojazlivejšie alebo úzkostnejšie, rodičia naň nemajú tlačiť a pobyt v tábore odložiť o rok či dva,“ odporúča psychologička Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Eva Smiková.

Ako zdôrazňuje, letný tábor má byť predovšetkým formou relaxu, ide o prázdniny, deti si majú oddýchnuť, majú mať nové zážitky a skúsenosti, nie zažívať nový stres. Ak je tábor pre dieťa nevyhnutný, napríklad z dôvodu toho, že rodič nemá kde dieťa nechať, je dobré, aby nejaký vybrali spoločne.

Eva Smiková odporúča s dieťaťom sa vopred dobre porozprávať, nájsť na internete fotky tábora aj recenzie. Rozhodovať pre a proti môžu pritom aj najmenšie detaily. Výber má byť prispôsobený povahe a preferenciám dieťaťa. Dbať treba na bezpečnosť, na to, koľko detí pripadne na jedného dospelého, akú formu vzdelávania majú vedúci animátori, zabezpečenie hygieny a zdravotnej starostlivosti. Rodič by mal poznať vedúceho tábora a mať na neho kontakt.

Vhodný termín a voľný čas

Psychologička z Alma centra pre zdravý vývin Dana Comas ešte pripomína dôležitosť toho, aby dieťa malo počas prázdnin aj voľný čas a radí na základe toho naplánovať termín tábora. „Strategicky je fajn zaradiť tábor po voľnejšom oddychu u starých rodičov. Alebo naplánovať medzi dva tábory rodinnú dovolenku. Dieťa by si malo počas prázdnin užiť aj čas, kedy nemá naplánovaný program od A po Z. Ak deťom naplánujeme každý deň prázdnin akčným programom, neoddýchne si a nenaučí sa tiež napríklad samé sa nejako zabaviť,“ povedala pred časom pre ahojmama.sk.

Ponuka táborov je v súčasnosti veľmi široká, takže by si na svoje mohlo prísť každé dieťa podľa toho, k čomu inklinuje. Ak dieťa nechce ísť, psychologičky sa zhodujú, že nútiť ich netreba. Ale: „Rodič by si mal sám oddeliť svoje vlastné strachy a obavy od tých reálnych, ktoré sa týkajú dieťaťa. Takéto strachy môžu vychádzať z jeho vlastnej zlej detskej skúsenosti s táborom alebo jeho všeobecným úzkostným naladením,“ pripomína Dana Comas. Rodič si tak napríklad môže myslieť, že dieťaťu bude smutno, no jeho potomka aktuálne trápi, či bude môcť byť na izbe s kamarátom.

Pre menšie, resp. úzkostnejšie deti je vhodnejší denný tábor, nie pobytový. K lepšej psychickej pohode môže pomôcť aj prítomnosť kamaráta alebo súrodenca a aj to, ak je tábor neďaleko domova. V každom prípade však má pobyt v tábore prínosy – dieťa sa učí samostatnosti, zodpovednosti, otestuje, ako zvláda pobyt mimo domova, spozná nových kamarátov, aktivity, zručnosti, získa nové zážitky.


ANKETA:

Obľubujú vaše deti letné tábory?

50,0%



37,5%



0,0%



12,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >