Na trh mieri bábika Barbie s Downovým syndrómom. Na nohách má niečo nečakaného

Gabriela Bachárová, 27. apríla 2023 o 04:45

Po bábike Barbie na vozíčku, s načúvacím prístrojom či bez vlasov prichádza ďalšia hračka, ktorá má búrať predsudky a pomôcť vžiť sa do situácie ľudí, ktorí sú iní. Výrobca ikonickej bábiky, americká spoločnosť Mattel práve uvádza na trhu Barbie, ktorá má Downov syndróm.

Deti s Downovým syndrómom trpia celým radom zdravotných problémov, no svojmu okoliu prinášajú veľa šťastia a radosti.

Foto: Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR

Bábika Barbie je už 64 rokov symbolom až nerealistickej ženskej krásy, za čo sa stala častým predmetom kritiky. V dievčatkách vraj dokonalý vzhľad hračky môže podporovať nezdravú a škodlivú predstavu o tom, ako by mali vyzerať. A keďže len máloktoré dievča či dospievajúca mladá dáma sa môže pýšiť dokonalou postavou, hustými vlasy či krásnou tvárou, ako má kultová bábika, môže to v nich vyvolávať zbytočný pocity menejcennosti. V posledných rokoch sa však výrobca snaží vzhľad bábiky meniť a dáva väčší priestor výrobkom, ktoré ukazujú život realistickejšie a vo všetkých jeho farbách a odtieňoch.

Ponuka firmy sa už neobmedzuje len na dokonalé blondínky belošskej rasy, ale je možné vybrať si i medzi černoškami či moslimkami, predáva sa dokonca transrodová Barbie, ktorá bola inšpirovaná úspešnou americkou herečkou Laverne Cox. Výrobca sa zameral aj na rôzne zdravotné znevýhodnenia, vznikla tak už Barbie na vozíčku, s načúvacím prístrojom či bez vlasov. Teraz prišiel rad na bábiku s Downovým syndrómom.



Realistické stvárnenie

Ako výrobca bábik popísal pri predstavení nového hračkárskeho produktu, Barbie s Downovým syndrómom má postavu a črty tváre typické pre ľudí, ktorí do vienka dostali toto znevýhodnenie. Je menšia a zavalitejšia, so širším nosom a typickým tvarom očí. Realistické sú aj ruky, ktoré bývajú u ľudí s genetickou poruchou širšie, s krátkymi prstami. Oblečenie má vo farbách, ktoré najčastejšie genetické ochorenie symbolizujú a nosí náhrdelník, ktorý predstavuje tri kópie 21. chromozómu. Okrem toho bude nová bábika používať ortopedické ortézy, ktoré majú poskytnúť oporu pri chôdzi. Ortopedické problémy sú u ľudí s Downovým syndrómom veľmi časté.

„Keď sa deti hrajú s bábikami, rozvíjajú empatiu a sociálne zručnosti, ktoré im môžu pomôcť lepšie pochopiť seba aj svet okolo,“ uviedla firma pri predstavení novej bábiky. Pri jej tvorbe spolupracovala s americkou Národnou spoločnosťou Downovho syndrómu, ktorá sa podieľala priamo na vzhľade bábiky. „Pre našu komunitu to znamená veľa. Pre inklúziu je to obrovský krok vpred,“ povedala Kandi Pickard, prezidentka Národnej spoločnosti Downovho syndrómu. Firma Mattel zverejnila propagačné materiály, ktoré ukazujú deti s Downovým syndrómom, ako sa šťastne hrajú s novou bábikou, môžete si ich pozrieť nižšie.

Nielen duševné znevýhodnenie

Ľudský genóm vzniká vzájomnou kombináciou 23 materských a 23 otcovských chromozómov. Avšak niekedy na 21. chromozóme nevznikne pár, ale trojica. Odborne ide o trizómiu chromozómu 21, ktorá tvorí podstatu Downovho syndrómu a spôsobuje všetky zdravotné aj psychické problémy, ktoré ochorenie prináša.

Ľudia s Downovým syndrómom majú rôzny stupeň znevýhodnenia, u mnohých sa vyskytujú ťažkosti s komunikáciou a porozumením. Typické sú spomalenie vývoja reči a motoriky a zníženie intelektu. V minulosti sa považovalo za hlavnú známku trizómie 21 len zaostávanie vo vývine. Dnes sa už vie, že nadbytočná génová dávka 21. chromozómu sa viaže s viacerými zmenami v imunitnom systéme či s poruchami v metabolických procesoch, endokrinnom i gastrointestinálnom (tráviacom) systéme. Takmer 50 percent detí s Downovým syndrómom sa narodí s vrodenou chybou srdca.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 60 až 80 percent detí s Downovým syndrómom má sluchové postihnutie. Medzi ďalšie zdravotné problémy lekári zaraďujú narušenú funkciu štítnej žľazy, zrakové postihnutia, časté infekcie, ortopedické a kožné problémy. Pri Downovom syndróme je vyššie riziko rozvoja depresie. Tieto deti tiež častejšie postihuje leukémia.

Kliknutím na videá si môžete pozrieť predstavenie novej bábiky Barbie s Downovým syndrómom













Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >