Na podvýživu ročne zomrie 3,5 milióna detí

Gabriela Bachárová, 19. októbra 2018 o 10:39

Akútna podvýživa je vo svete najčastejšou príčinou úmrtnosti detí mladších ako päť rokov. V dôsledku nedostatočnej výživy zomrie ročne približne 3,5 milióna detí.

Zisťovanie podvýživy pomocou špeciálnej pásky v odľahlých komunitách v africkom Kongu.

Foto: Martin Bandžák/Magna

Toto číslo každý rok znižuje aj slovenská humanitárna organizácia Magna, ktorá sa liečbe a prevencii podvýživy vo svete venuje už viac ako sedemnásť rokov. Najväčšie programy realizuje v Južnom Sudáne, Kongu a Kambodži. Ročne vylieči viac ako desaťtisíc podvyživených detí.

Dlhotrvajúce ozbrojené konflikty, ktoré spôsobujú časté presídľovanie obyvateľov alebo naopak uväznenie obyvateľstva uprostred bojov, a klimatické zmeny, to sú v súčasnosti najčastejšie príčiny potravinových kríz. Po období úspešného znižovania hladu vo svete sme opäť svedkami jeho zvyšovania, upozorňuje organizácia Magna. Momentálne trpí chronickou podvýživou a nedostatkom potravín s potrebnou výživovou hodnotou viac ako 820 miliónov ľudí na celom svete. Kým pred dvomi rokmi trpelo akútnym hladom 80 miliónov ľudí, dnes sa toto číslo zvýšilo na 124 miliónov.

Nedostatočný príjem potravín s aspoň minimálnou výživovou hodnotou spôsobuje u detí zakrpatenie a chradnutie. Akútna podvýživa má vplyv nielen na ich fyzický, ale aj mentálny vývoj. Zároveň oslabuje ich imunitný systém a pri nedostatočnej alebo neskorej liečbe má až fatálne následky. Celosvetovo je akútna podvýživa príčinou úmrtí u viac ako polovice detí mladších ako päť rokov, čo znamená, že každý rok zomrie na podvýživu približne 3,5 milióna detí.

„Sústreďujeme sa na ťažko dostupné a odľahlé oblasti, kde je prístup k zdravotnej starostlivosti obmedzený alebo žiadny. Cieľom je podchytenie podvýživy už v počiatočnom štádiu priamo v komunitách. Zameriavame sa nielen na deti, ale aj tehotné a dojčiace ženy, čím predchádzame podvýžive u novorodencov. Včasnou identifikáciou a nastavením na liečbu terapeutickou stravou predchádzame závažným zdravotným komplikáciám, ako sú hnačky a zápal pľúc, vtedy je už u pacienta nutná hospitalizácia,“ hovorí operačná riaditeľka organizácie Denisa Augustínová.

„Ročne na projektoch liečime desaťtisíc podvyživených detí. Celkové čísla sú však stále alarmujúce,“ dopĺňa Denisa Augustínová. Každodenné boje a násilie spôsobujú vysídľovanie a hlad aj v predtým stabilných regiónech, ako je napríklad Kasai v Konžskej demokratickej republike. Z celkového počtu skoro 8 miliónov ľudí, ktorí v Kongu trpia nedostatkom potravy, žije takmer polovica práve tu. Aj preto Magna tento rok otvorila novú misiu práve v Kasai a takisto v oblasti Equator. Dňa 16. októbra bol Svetový deň výživy, ktorý sa venuje boju proti globálnemu hladu.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >