Na päťročné bilingválne školy budú mocť len deviataci, ôsmakom to zakáže zákon

SITA, 14. decembra 2018 o 13:15

Po novom sa budú môcť na päťročné bilingválne stredné školy hlásiť len deviataci a nie aj žiaci ôsmych ročníkov základných škôl, ako je to v súčasnosti. Vyplýva to z pripravovanej novely školského zákona.

Na päťročné bilingválne školy už len deviataci.

Foto: Shutterstock.com

„Súvisí to s nastavením vzdelávacieho systému, ktorý je detailne popísaný v Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania. My trpíme tým, že máme základnú deväťročnú školu, ktorá je pilierom vzdelávania, ale počas nej odčerpávame v niektorých ročníkoch detí do špeciálnych výberových škôl," povedala šéfka rezortu školstva Martina Lubyová. Preč odchádzajú talentované deti, ale aj deti bohatších rodičov.

„Je to postupná segregácia. Takýto model nemajú nikde v Európe. Ustúpili od neho už aj Maďari a Poliaci. My sa ho snažíme aspoň obmedzovať, pretože to nie je v súlade s ideou inklúzie," vysvetlila ministerka.

Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania určuje smerovanie slovenského školstva na nasledujúcich desať rokov. Dokument tvorí dvanásť čiastkových cieľov (šesť pre regionálne školstvo a šesť pre vysoké školstvo) a 106 opatrení. Opatrenia sú rozpracované do implementačného plánu, ktorý pozostáva z piatich dvojročných na seba nadväzujúcich akčných plánov. Prvý akčný plán je na obdobie rokov 2018 až 2019.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >