Na Kramároch vedia vďaka moderným prístrojom lepšie odstrániť močové kamene u detí. Viete, ako sa prejavujú?

gb, 29. novembra 2018 o 16:26

Močové kamene dokážu potrápiť už najmenšie deti, vrátane novorodencov. Na Klinike pediatrickej urológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb potrebuje kamene odstrániť ročne takmer 20 detí. S novými prístrojmi, urologickým holmiovým laserom a flexibilným ureteroskopom, sú tieto zákroky jednoduchšie pre pacientov aj lekárov.

Močové kamene vedia potrápiť už novorodencov.

Foto: Shutterstock.com

Kúpou nových prístrojov v hodnote 85-tisíc eur sa nemocnici na bratislavských Kramároch podarilo skompletizovať prístrojové vybavenie potrebné na dobudovanie vysokošpecializovaného centra pre deti z celého Slovenska s urologickými ochoreniami.

,,Som veľmi rád, že máme nové moderné prístrojové vybavenie, vďaka ktorému vieme u detí odstrániť močové kamene v celých močových cestách a zároveň veľmi šetrným spôsobom. Pri pacientoch s urolitiázou, u ktorých je predpoklad tvorby nových kameňov, je každý ďalší invazívny zákrok komplikovanejší,“ ocenil výhody nového laserového prístroja docent Ladislav Kužela, generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb.

Urolitiáza je tvorba močových kameňov, rovnako ako u dospelých, ani u detí nie sú známe všetky príčiny ich tvorby v močových cestách. Určitú rolu zohráva genetika, niektoré metabolické ochorenia, infekcie močových ciest, tiež funkčné poruchy vyprázdňovania močových ciest a iné príčiny.

,,Napríklad ak má pacient obštrukciu (prekážku) v niektorej časti močových ciest a nevyprázdňuje jednu časť kalichových systémov obličky, alebo ak sa hromadí moč v panvičke obličky, môžu sa vytvoriť kamene. A v momente, keď sa kameň posúva z obličky do močovodu, môže nastať obličková kolika. Je to jedna z najhorších bolestí, ktorá prichádza náhle a bez varovných signálov,“ povedal doktor Ján Breza, prednosta Kliniky pediatrickej urológie.

Niekedy sa dieťa zobudí v noci na obrovské bolesti, zvracia, cíti nepokoj a nevie si nájsť úľavovú polohu. Ak je kameň malý, môže sa bez problémov dostať do močového mechúra a dieťa ho vymočí. Močový kameň môže vzniknúť aj priamo v močovom mechúri. U malých detí to býva v dôsledku neschopnosti úplne vyprázdňovať močový mechúr. Ak moč ostáva v močovom mechúri, môže sa vytvoriť močový kameň. Prejaví sa to zápalmi, častým močením, krvácaním a inými príznakmi.

Pri metabolických poruchách obličky vylučujú príliš veľké množstvo niektorých iónov, napríklad kalcia a objavujú sa vápnikové kamene alebo rôzne iné zlúčeniny, z ktorých kamene vznikajú. ,,V takýchto prípadoch sa u pacientov vytvárajú stále nové kamene. Máme napríklad pacienta, ktorého sme operovali trikrát v priebehu jedného roka. Jeden kameň vyberieme a ďalší vznikne v obličkách. Takéto prípady riešime v súčinnosti s pediatrami, niekedy s endokrinológmi a inými špecialistami, aby sme dieťaťu nastavil takú liečbu, ktorá znižuje riziko tvorby kameňov, ale nie vždy sa to dá,“ povedal prednosta kliniky. Jedna vec, o ktorej je dokázané, že znižuje riziko vzniku močových kameňov, je dostatočný pitný režim. Dostatok tekutín zriedi moč a z riedkeho moču je nižšia pravdepodobnosť ich vzniku.

Maličké, niekoľkomilimetrové kamene dokážu prejsť cez močovod spontánne. ,,Dieťa dostane lieky proti bolesti a opuchom, veľa pije, odporúčame tiež fyzickú aktivitu, aby aj svojím mechanickým pohybom napomáhalo posunu kameňa smerom nadol. A keď ho vymočí, je to najmenej invazívny spôsob liečby,“ povedal prednosta Ján Breza.

Nie každý kameň dokáže človek vymočiť. Niekedy lekári vedia dieťaťu pomôcť pri obličkovej kolike aj zavedením stentu, ktorý rozšíri močové cesty a kameň ľahšie vypadne, ale nie je riešenie príčiny. V niektorých extrémnych prípadoch, napríklad ak je kalichový systém obličky vyplnený kameňom, lekári robili laparoskopickú pyelotómiu (chirurgické otvorenie obličkovej panvičky a následne odstránenie kameňa) alebo nefrotómiu (operačné otvorenie obličky).

Niekedy močové kamene odstránili aj pri iných chirurgických operáciách. To sú ale invazívne spôsoby odstránenia močových kameňov. ,,Musíme si uvedomiť, že dieťaťu s urolitiázou sa po odstránení budú vytvárať stále nové a nové kamene a každý ďalší zákrok takéhoto charakteru bude horší a horší. Preto pri pacientoch s urolitiázou nemôžeme používať metódy, pri ktorých mu narušíme obličku a po zákroku ju zašijeme, lebo pri ďalších operáciách to už bude oveľa komplikovanejšie,“ povedal prednosta Ján Breza.

,,Je veľkou výhodou, že v našej nemocnici máme nové špičkové moderné vybavenie – flexibilný uretorenoskop, ktorý nám umožňuje miniinvazívne vstúpiť do dutého systému obličky, prezrieť ho a následne pomocou špeciálneho laseru, ktorý je najväčším prelomom v našom vybavení, vieme veľmi šetrne rozdrviť všetky kamene v močových cestách,“ uviedol Ján Breza. Pri odstraňovaní kameňov v močovode musia byť lekári zvlášť opatrní, lebo laser vydáva do okolia určité množstvo tepla, ale výhodou je to, že deti v porovnaní s dospelými mávajú veľmi mäkké kamene, ktoré sú za pár sekúnd rozdrvené na prach a ľahko ich vymočia.

Ako sa močové kamene prejavia? Najčastejšie opakovanými zápalmi močových ciest. Tiež bolesťami a obličkovou kolikou, náhle vzniknutou obrovskou bolesťou v driekovej oblasti. Dieťa môže zvracať, pociťovať nutkanie na močenie. Obličkové kamene mávajú už najmenšie deti, vrátane novorodencov, a to predovšetkým pri metabolických poruchách. ,,Často sa na metabolickú poruchu príde práve kvôli kameňu. V takom prípade spolupracujeme s pediatrami, aby bolo dieťa dodiagnostikované a zistili sme, prečo sa kamene tvoria,“ povedal prednosta Ján Breza.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >