Vo vynovených priestoroch na Kramároch chutí detským pacientom viac jesť

gb, 16. novembra 2018 o 12:35

Nové jedálne a herne môžu využívať malí pacienti na bratislavských Kramároch. Rekonštruované priestory vyzdobili šikovné mladé výtvarníčky z časopisu Bublina.

Deti čaká príjemné prostredie.

Foto: archív NÚDCH

„Od personálu viem, že deti v nových priestoroch trávia viac času, hlavne pri rôznych aktivitách, pri ktorých neraz aj zabudnú, že sú v nemocnici a nesústredia sa tak na svoju bolesť,“ povedal generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Ladislav Kužela. Nemocničné prostredie je záťažou pre ktoréhokoľvek chorého človeka. V prípade dlhodobejších pobytov malých pacientov v nemocnici je dôležité vytvoriť príjemnú atmosféru a vhodné zázemie.

Nový vzhľad dostali priestory na troch oddeleniach, nezisková organizácia Ronald McDonald House Charities na rekonštrukciu poskytla viac ako 92-tisíc eur. „Veľmi príjemná až rodinná atmosféra. Tieto slová asi najvýstižnejšie vyjadria, ako sa všetci cítime v zmodernizovaných priestoroch,“ uviedol Ladislav Kužela.

Asi nespoznáte, že je to nemocničná herňa.

Foto: achív NÚDCH

„Naše spoločné úsilie bude pokračovať,“ uviedol Richard Boháč, riaditeľ charitatívnej organizácie, a ako dodal, v pláne sú rekonštrukcie aj na zvyšných oddeleniach. Nezisková organizácia sa bude následne o tieto priestory aj ďalej starať a udržiavať ich.

Rekonštrukciou prešli priestory aj na Klinike detskej chirurgie, kde bolo v minulom roku hospitalizovaných 4 490 pacientov, lekári vykonali 3 740 operácií, 371 endokopických výkonov a 21 300 ambulantných vyšetrení, na ktorých urobili 44 120 výkonov. „Z nových priestorov máme veľkú radosť, pretože sú krásne, vzdušné, slnečné a deti v nich trávia veľa času. Slúžia im ako škola, herňa a jedáleň. Aj im lepšie chutí jesť,“ doplnila Dagmar Divišová, vedúca sestra Kliniky detskej chirurgie.

Herňa pre malých pacientov.

Foto: archív NÚDCH

Svoj podiel na pozitívnej atmosfére priestorov majú aj mladé slovenské ilustrátorky Ivana Šáteková, Broňa Schragge a Vanda Gábrišová z detského časopisu Bublina. Prijali výzvu a vytvorili jedinečné autorské ilustrácie. Témou sú hrdinovia, ktorí občas taktiež potrebujú pomoc lekárov a detskí pacienti sa môžu s ich príbehom stotožniť. Estetika a dizajn ilustrácií sú prispôsobené všetkým vekovým skupinám. Svojho hrdinu si v nových priestoroch nájde škôlkar aj tínedžer.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >