Žiadnu paniku, nesúmerná hlávka novorodencov neznamená hneď problém

pt, 30. januára 2022 o 04:16

Preboha, ako to vyzerá? Predstavy rodičov o krásnom dieťatku, na ktoré sa deväť mesiacov tešia, sa nie vždy naplnia. Ich bábätko vyzerá akosi zošúverene, má opuchnuté oči, nesúmernú hlávku... Obávať sa netreba, dieťa nie je postihnuté a všetko sa dá za pár dní do normálu.

Tvar hlávky novorodencov je ovplyvnený polohou, akú malo v maternici a veľkosťou pôrodných ciest, ktorými si prešli.

Foto: shutterstock

Tvar hlavičky môže byť ovplyvnený uložením dieťaťa v maternici a tiež prechodom pôrodnými cestami. V takých prípadoch môže byť jedna strana sploštenejšia oproti druhej, prípadne má hlavička podlhovastý tvar a fontanela tvorí akýsi špic.

Ten druhý prípad je dôsledok prechodu užšími pôrodnými cestami. Panva matky sa síce ku koncu tehotenstva prirodzene rozširuje, aj tak sa však stáva, že je hlávka dieťaťa väčšia. Vtedy sa zvykne hlavička bábätka prispôsobiť práve zmenou tvaru. „Ak sú pôrodné cesty úzke, fontanely (švy) na hlavičke bábätka sa prekryjú a hlavička sa predĺži. Bábätko tak prejde ľahko panvou a hlavičkou si pomôže pri korunkovaní a príprave hrádze pre samotný pôrod,“ vysvetľujú lektorky organizácie Hypno Pôrod Slovakia.

Nejde teda o vážny problém, ktorý by bolo treba riešiť, stačí niekoľko dní, a hlávka sa dá opäť do poriadku. Chce to len čas, počas ktorého je ale dieťa schopné naplno vnímať svet i dojčiť sa. A to dokonca aj po tých náročnejších pôrodoch.

Naopak, lektorky pripomínajú skúsenosti z prirodzených pôrodov, do ktorých sa vôbec nezasahuje, že v takom prípade sa telá matky a dieťaťa zladia tak dokonale, že väčšina detí má hneď po narodení prirodzene guľatú hlávku.

Po náročnejších pôrodoch býva tiež možné, že má dieťa opuchnuté oči alebo dokonca spojivkové krvácanie. Aj to je problém, ktorý ustúpi po nejakom čase sám, liečbu netreba, konštatuje MUDr. Michal Holáň v knihe Tehotenstvo v obrazoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >