Na hrade Ľubovňa sa až do nedele hrá štyrikrát denne rozprávka

TASR, 22. júla 2021 o 04:44

Návštevníci hradu Ľubovňa si môžu až do nedele pozrieť rozprávku Múdry Maťko a blázni. Predstavenie sa bude hrať o 10.30, 12.30, 14.30 a 16.30 na nádvoriach hradu.

Návštevníci si na hrade Ľubovňa pozrú rozprávku.

Foto: Ľubovnianske múzeum

S rozprávkou budú návštevníci putovať po celom hrade. Ako informovala vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže Mestského úradu v Starej Ľubovni Eva Kollárová, v prípade nepriaznivého počasia ju herci odohrajú v renesančnom paláci: „V lete k hradu Ľubovňa už neodmysliteľne patrí rozprávka s pesničkami. V poradí pätnásta bude o múdrom Maťkovi, ktorý sa vyberie na pytačky k rodičom svojej vyvolenej. Zistí však, že jeho milovaná Marka i celá jej rodina sú tak trochu hlúpi. Hoci má dievčinku rád, rozhodne sa, že sa s ňou neožení, iba ak by vo svete našiel väčších bláznov než sú oni."

Maťko následne navštívi viaceré miesta, kde ľuďom poradí, ako majú postupovať v rôznych situáciách. „Blázni čakajú na Maťka aj v hlavnom meste. Tamojší kráľ s kráľovnou majú totiž plno bláznivých nápadov. Ako sa zdá, blázni žijú všade. Maťko sa teda vráti späť a ožení sa so svojou milou Markou. Je však veľmi prekvapený, keď zistí, že dievčina medzičasom zmúdrela, lebo začala chodiť do školy a prestala veriť všetkým hoaxom na internete," priblížila Kollárová.

Autorom rozprávky a zároveň režisérom je vysokoškolský pedagóg a spisovateľ Peter Karpinský. V súvislosti s rozprávkou vzniklo aj päť nových piesní. Napísali ich Eva Kollárová a Adam Kollár, hudbu skomponovali Maroš Matoľák a Daniel Lazorčák. Autorkou tanečných choreografií je Jana Biganičová. Pod scénografiu sa podpísali Natália Timaniková a Martin Jakubčo.

V rozprávke sa predstaví 33 hercov, väčšina z nich sú bývalí a súčasní žiaci Základnej umeleckej školy Jána Melkoviča v Starej Ľubovni, ale aj študenti Prešovskej univerzity (PU) v Prešove a ich priatelia z Košíc či Spišskej Novej Vsi. Organizátori apelujú na návštevníkov, aby dôsledne dodržiavali protiepidemické opatrenia a nezabúdali ani na rúška.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >