Tip na výlet Dreveník na Spiši ukrýva pradávne tajomstvá

Patricia Poprocká, 5. júla 2021 o 05:08

Vidieť ich z diaľnice, ak cestujete z Levoče do Prešova, jeden krajší ako druhý, ťažko si vybrať. Dva kopce pri Spišskom Podhradí – na jednom Spišský hrad, na druhom skalné kráľovstvo Dreveník – patria medzi cennosti Spiša. Nielen Spiša.

Na vrchole Dreveníka sa ocitnete v takomto objatí skál.

Foto: Daniela Kamenická

Prednosť dostane dnes príroda, ide sa na Dreveník.

Viete, že bol osídlený už v praveku, v dobe kamennej? Travertínové strmé bralá a zarovnaný vrch kopca poskytovali jeho obyvateľom stáročia bezpečné útočisko. Navyše, ak by sa aj nepriateľ dostal hore, ešte stále ostávali jaskyne, ktorých Dreveník ukrýva viacero a nie všetky sú podrobne preskúmané.

S dávnym osídlením súvisí aj názov tohto čarovného kopca. V 9.-11. storočí tu stálo slovanské hradisko, z ktorého sa dodnes zachoval zemný skalný val, a podľa jeho drevených konštrukcií bolo odvodené meno – Dreveník.

Až v neskorších storočiach sa začal osídľovať aj susedný kopec, na ktorom dnes stojí Spišský hrad. Z Dreveníka sa postupne stala prírodná rezervácia a lokalita svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Dnes je najväčším travertínovým územím na Slovensku s dvoma hlavnými skalnými útvarmi Peklo a Raj.

Dostanete sa naň z viacerých smerov, tie sa odporúča vybrať si podľa toho, či chcete ísť do jaskýň alebo si zaliezť, prípadne sa len tak pokochať skalnou nádherou na vrchole kopca. Najjednoduchší prístup je, ak prejdete okolo parkoviska pod Spišským hradom po ceste ďalej na Hodkovce. Pri kaštieli sa vydáte chodníčkom nahor a za krásneho výhľadu, najmä na Spišský hrad, sa v priebehu polhodinky (aj skôr, podľa tempa) dostanete na Dreveník. Za prvým bralom hore sa vám odkryje nádherný pohľad na skalné mestečko, kde nájdete množstvo lezeckých ciest, chodníčkov na potúlanie sa medzi nimi či ohnisko na opekačku.

Ak chcete nájsť jaskyne, ktoré nie sú dobre označené, je lepšie ísť z inej strany – od Žehry, resp. Dobrej vôle. Oficiálne zdroje udávajú na Dreveníku 24 popísaných jaskýň, stále je tam však ešte veľká časť nepreskúmaná. Najznámejšie sú Ľadová jaskyňa, kde teplota vystúpi v lete na 0 až 1 stupeň, Kosťová jaskyňa či Puklinová jaskyňa.

Bežný turista, neznalý lokality, ich nenájde ľahko, niečo ako podrobne označené trasy k nim nenájdete, pretože nie sú turisticky prístupné. Pri troške šťastia (prípadne navigácie od znalcov) však na niektorú z nich natrafíte aj pri potulkách chodníčkami Dreveníka. Pripravte si však baterky, vnútri je úplná tma, ak chcete niečo vidieť, treba si posvietiť. Ale aj tma a ticho majú obrovské čaro.

Ďalším podmanivým miestom na Dreveníku je lom na západnej strane. Našli sa v ňom viaceré zvyšky rastlín a živočíchov v podobe odtlačkov alebo kostier.

Dreveník je nádherným miestom na oddych a prechádzky, ktorého tajomstvá odhalíte, až keď sa naň dostanete. Môže však slúžiť aj len ako zastávka na dlhšej túre – napríklad náučnom chodníku Sivá Brada (prameň vody, ktorý tiež vidno z cesty) – Dreveník.

Ak tam budete, navštíviť by ste mali určite aj Spišský hrad, románsky kostolík v Žehre so vzácnymi gotickými maľbami či nádhernú starobylú Levoču so slávnym oltárom Majstra Pavla, hradbami a inými pamätihodnosťami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >