Na hrad Skároš si treba vyšliapať, ale stojí to za to

Boris Macko, 26. mája 2023 o 04:24

Ak chcete ísť na jednu z menej známych zrúcanín v okolí Košíc, máme pre vás jeden tip. Hrad Skároš. Rovnomenná obec Skároš v okrese Košice-okolie je známa hlavne pamätníkom bojov, ako aj parkom, kde je umiestnená technika z II. svetovej vojny, presnejšie delá a tanky.

Z hradu na prvý pohľad veľa neostalo, no pozorné oko zistí, že nejaké stopy v teréne stále ostali.

Foto: Boris Macko

Východne od nej, zhruba dva kilometre vzdušnou čiarou sa na kopci Hrad ukrývajú zrúcaniny stredovekého hrádku. Ako sa tam dá dostať? Stačí prísť ku otočke autobusu SAD v Skároši pri spomínanom pomníku. Odtiaľ pokračovať doľava a potom stále rovno po úzkej asfaltke vedúcej popri rodinných domoch. Asfaltka sa neskôr zmení na spevnenú cestu, ktorú za posledným domom pretína potok. Ten sa dá opatrne prejsť po kameňoch a pokračovať ďalej po ceste, ktorá je označená zelenou turistickou značkou. Po zhruba 100 – 150 metroch treba vyšliapať doľava na hrebeň a potom jednoducho hore kopcom. Stúpanie je strmé a hore na hrad je to necelý kilometer. No dá to zabrať. Na druhej strane je výhodou, že sa nedá zablúdiť - zrúcanina hradu je na vrchole kopca.

Kreslená rekonštrukcia ako mohol hrad vyzerať.

Foto: prebraté z kosice-okolie.webnode.sk

Hrad stále ukrýva tajomstvá

V podstate o každom menej známom hrade platí, že všetko dôležité sa skrýva pod povrchom. Hrad Skároš nie je výnimkou. Bohužiaľ z histórie o ňom nie sú takmer žiadne záznamy. Niečo ale napovedia zvyšky hradnej architektúry. Vznikol pravdepodobne niekedy na na konci 13. storočia, s najväčšou pravdepodobnosťou ho dal postaviť niekto z bočnej vetvy rodu Abovcov zvanej Nádasd.

Hrad zrejme slúžil ako obydlie, ale aj lovecký a strážny hrádok. Stavitelia vybrali výhodnú polohu, keďže na juhu a západe sú svahy dosť strmé a ani zo severu nie je úplne ľahký prístup. Z hradu bol výhľad na západ – Košickú kotlinu a juh. Jedná sa o typ ostrožného hradu s hranolovou obytno-obrannou vežou donžonom a ďalším murovaným objektom. Takéto typy hradov sa stavali od druhej polovice 13. a počas 14. storočia tam, kde terén, úzky horský chrbát nedovolil stavať iným spôsobom.

Skárošský hrad postavili na výbežku andezitového brala z kameňa, ktorý vyťažili priamo na mieste. V skalnom hrebeni vylámali kameň tak, že v ňom vytvorili asi sedem metrov hlboký zásek, ktorý potom slúžil ako suchá ochranná priekopa od severnej strany. Priekopa bola pri dne široká asi desať a pri hornom okraji asi sedemnásť metrov. Za ňou postavili obytno-obrannú vežu s pôdorysom zhruba 10,5×20 metrov so stenami silnými na prízemí asi 2,7 metra. Veža mala pravdepodobne tri podlažia. To bola aj počiatočná podoba hradu. Z tohto obdobia pochádza aj jediná nepriama zmienka o hrade. Vtedy šľachtic Pavol používal predikát „Paulus de Zakarus“.

Stále vidno aj hradnú priekopu.

Foto: Boris Macko

Po vymretí spomínanej vetvy Abovcov hrad získali Drugetovci. Tí sa postarali o mierne zväčšenie hradu, hoci terén výraznejšie úpravy nedovoľoval. Ťažením kameňa zarovnali skalný hrebeň pod donžonom a navyše vysekali na západnej strane, kde bol svah brala menej príkry, terénny stupeň. Na takto upravenej ploche potom zriadili hradné nádvorie a na jeho západnej strane jednotraktovú palácovú budovu s pôdorysom zhruba 8×22 metrov. Severne od donjonu postavili trojbokú hradbu, ktorá chránila ako predbránie hradný vstup. Do hradu sa totiž vstupovalo dreveným padacím mostom zo severnej strany cez spomenuté predbránie do prízemia donjonu a odtiaľ na nádvorie. V mieste predpokladanej mostnej konštrukcie je dodnes viditeľné nápadné zoskupenie kameňov, snáď základy stredového piliera mosta.

Po Drugetovcoch sa stali majiteľmi hradu Skároš Cudarovci. Vzhľadom na predbežné datovanie nálezov keramiky v ruinách hradu možno predpokladať, že sa tu normálne žilo až do polovice 15. storočia. V tom čase sa mohol dostať do rúk bratríkov, ktorí boli v tunajšom okolí dlhé roky mimoriadne aktívni. Keď proti nim nový uhorský kráľ Matej Korvín rozpútal veľkú kampaň, stalo sa to osudným aj Skárošskému hradu a niekedy po roku 1458 bol dobytý a spustošený.

Jedinou viditeľnou zachovanou časťou hradu je juhovýchodná časť múru.

Foto: Boris Macko

Tisíce kubíkov kameňa

Len pre zaujímavosť, hrad bol vystavaný z miestneho kameňa – andezitu, ktorý tvorí skalný podklad hradu. Pre bežných staviteľov – robotníkov to musela byť „makačka“. Celkovo si totiž mohla výstavba hradu vyžiadať vyťaženie a následné stavebné spracovanie okolo 7 000 kubíkov andezitovej skaly. Bežné práce spojené s výstavbou stredovekých hradov – úprava terénu, lámanie kameňa, hĺbenie priekopy, rúbanie a spracovanie dreva, pálenie vápna aj dovoz materiálu, vykonávalo okolité roľnícke obyvateľstvo. Pre porovnanie, „klasická“ tatrovka odvezie okolo sedem kubíkov sypkého materiálu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >