Tip na výlet Kyjatice, slávne praveké sídlo, dnes maličká dedinka ukrývajúca poklady

Boris Macko, 21. apríla 2023 o 05:36

Žili tu naši predkovia tisícky rokov pred naším letopočtom, dnes je to tichá dedinka s niečo vyše 60 obyvateľmi, ktorá ožíva najmä počas letnej turistickej sezóny. Kyjatice, centrum pravekého osídlenia, ale na slávnu históriu nezabúdajú, cítiť ju tu takmer na každom kroku.

Návštevníci si môžu prezrieť ukážky pravekých hrobov.

Foto: Boris Macko

Najvýznamnejšie stopy po známej kyjatickej kultúre nájdeme niekoľko sto metrov nad obcou Kyjatice v okrese Rimavská Sobota smerom na miestnu časť Kadlub.

Kyjatická kultúra sa viaže k územiu severného Maďarska a juhu stredného Slovenska. Existovala v rokoch 1100 až 750 pred naším letopočtom a zanikla koncom neskorej doby bronzovej. Jej príslušníci sídlili na výšinných opevnených hradiskách, nížinných osadách a v jaskyniach. Tam sa našli masky z ľudských aj zvieracích kostí. Zrejme mali rituálny charakter.

Ľudia kyjatickej kultúry spaľovali mŕtvych na hraniciach.

Foto: Boris Macko

V Kyjaticiach ju dnes pripomínajú najmä informačné tabule a archeologický pamätník. Je situovaný na okraji niekdajšieho dobového pohrebiska. Jeho súčasťou sú pamätné tabule s dátumami archeologických výskumov, rekonštrukcie dvoch hrobov, mohýl či hraníc na spaľovanie mŕtvych. Sú to v podstate hodnoverné repliky pohrebných urien v skrinkových hroboch. Zatiaľ čo tie pôvodné boli z laminátu, nové sú z hliny Ich autorkou je hrnčiarka Danka Bakšová z Hrnčiarskych Zalužian. Sú chránené konštrukciou z dreva a strieškami z priehľadného plastu. Vďaka spomínaným artefaktom má miesto svoj genius loci.

K pamätníku sa dostanete jednoducho - peši, na bicykli, autom. Približne v strede obce je malé námestie, z ktorého treba v smere od Rimavského Brezova odbočiť doľava a po zhruba 300 metroch ste tam.

Pamätník je príjemným miestom na oddych.

Foto: Boris Macko

Dá sa tam aj posedieť a vďaka prístrešku a ohnisku v prípade priaznivého počasia aj opekať. Príjemným bonusom je výhľad široko – ďaleko, ktorému smerom na sever dominuje Kráľova hoľa. Okolie lemujú stovky, ak nie tisíce mladých orechov, ktoré pestuje miestna firma.

Aj stredovek tu nechal stopy

Hoci história obce a okolia siaha tisícky rokov dozadu, nájdu sa aj pamiatky, ktoré majú „len“ niekoľko sto rokov. Zaujímavosťou je, že prvá písomná zmienka o obci Kyjatice je „až“ z roku 1413. Tunajší gotický kostol je skvostom, ktorý pochádza zo 14. storočia a patrí medzi ďalšie lákadlá Kyjatíc. Ukrýva vzácne stredoveké fresky. Najmonumentálnejšia z nich vznikla v 15. storočí a zobrazuje Posledný súd.

Kto si chce kostol pozrieť a dozvedieť sa niečo viac z jeho histórie, musí zamieriť na evanjelickú faru v susednom Rimavskom Brezove.

Výhľady sú vskutku nádherné.

Foto: Boris Macko

Kyjatice preslávili aj chýrne drevené hračky. Poslední majstri, ktorí ich vyrábali už bohužiaľ zomreli, no tradíciu chce obnoviť občianske združenie Kyjatické hračky. Cieľom je propagácia procesu výroby, tvorivé dielne, aj výstavy. Na tieto aktivity chce združenie obnoviť budovu bývalej školy v obci Kyjatice, kde plánuje aj vytvorenie expozícií kyjatických hračiek a nábytku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >