Na Deň narcisov prispejte online alebo formou sms, vyzýva k tomu aj prezidentka

SITA, 9. augusta 2020 o 04:15

Pre pandémiu koronavírusu sa tohoročná zbierka počas Dňa narcisov na podporu ľudí s onkologickým ochorením nemohla konať v uliciach miest, ako je každoročne zvykom, ale prebieha v online prostredí zaslaním ľubovoľnej sumy na účet alebo formou sms správy.

Prispieť na onkologických pacientov vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Foto: fb Zuzany Čaputovej

Tohoročná zbierka sa začala 31. júla a potrvá do 14. augusta. „Mnohí z vás majú vo svojom okruhu ľudí, ktorí trpia onkologickým ochorením. Pomocou zbierky na Deň narcisov poskytuje Liga proti rakovine týmto pacientom a ich rodinám dôležitú pomoc,“ vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová prispieť. Ako uviedla, že peniaze zo zbierky poputujú na pomoc zdravotníckym zariadeniam, nemocniciam, občianskym združeniam, ale aj na výskum v oblasti liečby onkologických ochorení.

Do zbierky je možné prispieť na stránke www.dennarcisov.sk. Alebo tiež zaslaním prázdnej sms správy na číslo 848 v hodnote tri eurá v sieti všetkých mobilných operátorov (Orange, Telekom, O2, Štvorka).

Slovensko podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií eviduje viac ako 226-tisíc pacientov s nádorovými ochoreniami. Predpokladaný počet nových prípadov v tomto roku je približne 40-tisíc, odhaduje to Národný onkologický inštitút.

Medzi najrizikovejšie diagnózy patrí zhubný nádor hrubého čreva, a to rovnako u mužov ako aj u žien. Najčastejšou diagnózou u žien je karcinóm prsníka, nasleduje kolorektálny karcinóm a karcinóm maternice. U mužov je najčastejší kolorektálny karcinóm, nasleduje zhubný nádor pľúc a prostaty. Nádorové ochorenia postihujú viac ženy ako mužov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >