Na akú teplotu zohrievať vodu a prečo by mala aspoň raz týždenne tiecť z každého kohútika v domácnosti

pt, 23. novembra 2022 o 04:12

Viete, na akú teplotu je dobré nastaviť bojler v domácnosti? V rámci šetrenia energií dáva logiku ju zbytočne nenahrievať, napokon, veď už v 50 stupňovej vode ruku sotva udržíte. Zdravotníci však upozorňujú, že vysoká teplota v bojleri má svoj význam, a to nemalý.

Nešetriť na ohrievaní a aspoň raz týždenne otvárať kohútik, radia hygienici.

Foto: Shutterstock.com

„Teplú vodu z vodovodného kohútika udržiavajte nad 50 stupňami,“ radí Úrad verejného zdravotníctva. Dôvod je jednoduchý – ak je teplota vody v bojleri alebo vo výmenníkovej stanici v bytovom dome udržiavaná pod 45 °C, vo vode významne narastá riziko množenia legionel. To sú škodlivé baktérie, ktoré môžu spôsobiť závažný zápal pľúc.

„Preto by sa teplota vody v akomkoľvek type zásobníka mala ideálne pohybovať v rozsahu 50 až 60 °C, s možnosťou prehriatia nad 70 °C, pri ktorej tieto baktérie hynú. Z uvedeného dôvodu sa neodporúča teplotu vody v bojleri príliš znižovať, zvlášť pokiaľ nie je jasné, v akom stave sú rozvody – dôležitá je totiž i mikrobiologická čistota potrubia,“ zdôrazňujú hygienici v odporúčaniach obyvateľstvu.

Baktérie rodu Legionella obľubujú na prežitie a rozmnožovanie stojaté vodné prostredie so slabým alebo žiadnym prietokom vody a teplotu 25 až 45 °C. Okrem toho, rast týchto baktérií podporujú aj slizy (biofilmy) a nečistoty na vnútorných povrchoch potrubí, tesnenia a spoje z gumy a z prírodných vlákien, ohrievače a zásobníky teplej vody, nádrže alebo cisterny na teplú či studenú vodu a podobne.

Nezáleží na tom, že človek takúto vodu nepije, nakaziť sa môže. „Vdýchnutím mikroskopických kvapôčok vody (aerosólov) sa tieto baktérie dostanú do tela. Aerosóly obsahujúce baktérie sa môžu vytvárať napríklad po otvorení kohútika alebo spustení sprchy, vo vírivkách, fontánach, dokonca aj v niektorých klimatizačných systémoch,“ vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva, prečo treba teplú vodu dostatočne ohrievať, teda najmenej na 50 až 60 °C. Teda tak, že v nej udržíte ruky s ťažkosťami, nanajvýš niekoľko sekúnd.

Aj keď to znie ako veľké plytvanie vodou, hygienici odporúčajú zabrániť stagnácii vody a zabezpečiť jej prietok a odpúšťanie otvorením všetkých kohútikov v domácnosti aspoň raz týždenne. A to na niekoľko minút, kým sa nedosiahne správna teplota vody.

Sprchové hlavice a vodovodné kohútiky by mali byť čisté a bez slizov, povlakov a usadenín (biofilmov).

No a ešte jedna dôležitá záležitosť: Rozvody s teplou vodou dodržiavať dostatočne izolované, aby nedochádzalo k ohrievaniu pitnej vody (hovorovo studená voda). Mimochodom, v prípade tejto je odporúčaná teplota od 8 do 12 °C.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >