„Musíš byť najlepší!“ Nový film Každá minúta života ukazuje extrémnu výchovu chlapca, ktorý sa pre rodičov stal projektom

Gabriela Bachárová, 28. augusta 2021 o 04:50

Život mu začali plánovať, ešte sa ani nenarodil. Dnes sedemročný Miško Hanuliak zo Žiliny má vo filme Každá minúta života deň nalinkovaný do najmenších podrobností. Hrá hokej, venuje sa všemožným športovým aktivitám ako plávanie, gymnastika či tenis. Učí sa angličtinu, mama na neho už od narodenia hovorí po nemecky. A potom je tu ešte hra na bicie nástroje a klavír, chodí tiež na spev. Hlavne nepremárniť čas!

Miško musí trénovať.

Foto: archív

Rodičia chcú zo syna vychovať profesionálneho hokejistu a samozrejme aj bohatého človeka. „Musíš byť najlepší, súhlas?“ vraví mu vo filme mama. Miškova odpoveď je síce „áno“, ale otázok, ktoré tento spôsob výchovy vyvoláva, je viac ako dosť. Odpovedať na ne sa vo svojom novom dokumentárnom filme Každá minúta života snaží uznávaná česká režisérka Erika Hníková, ktorá chlapca sledovala od jeho troch do štyroch rokov.

Sama režisérka vraví, že doteraz nevie, čo si má o rodičovstve inšpirovanom českým systémom kamevéda myslieť. Rodičia vravia, že svojho syna vychovávajú hrou a úsmevom a nerobia nič, čo by si sám neželal, napríklad hokej si vybral sám. Ak by sa preň chlapec nerozhodol, netlačili by na neho. Synovi vraj len chceli predstaviť rôzne spektrum športových či umeleckých možností a podporovať ho v nich.

Pozrite si trailer k filmu


„Po celú dobu nakrúcania som nevedela, či je spôsob, akým Hanuliakovci Miška vychovávajú, správny alebo nie. Nevyvíjajú na neho nikdy žiadny tlak, čo je veľmi dôležité. Fascinuje ma to, zároveň mi to pripadá strašlivé,“ povedala pre Českú televíziu Erika Hníková. „Je to extrémny prístup, je to radikálny prístup, ale možno prinesie ovocie. Pre mňa je však najdôležitejšie, aby človek vo svojom bytí bol šťastný a ako toho dosiahne, je už jeho vec,“ dodala.

Nielen pri jedle po nemecky.

Foto: archív

Všetko pre dieťa

Rodičov, ktorí sa zo svojich detí snažia vychovať šampiónov, nie je až tak málo, ale podľa režisérky je tu jeden rozdiel. Zatiaľ čo väčšina iných otcov a mám sa potomkom venuje po pracovnej dobe, Hanuliakovci všetko stavili na jednu kartu - na Miška. Rodina je finančne zabezpečená, a tak mama Lenka vo filme vôbec nepracuje, aby sa Miškovi mohla venovať na sto percent. Otec viedol svoju sťahovaciu firmu väčšinou v noci, keď synček spal. Potreby či záujmy rodičov išli bokom a režisérka naznačila, že tento prístup v rodine viedol k vyčerpanosti hlavne Lenky. Dnes má Miško sedem rokov, chodí do školy, a tak i situácia v rodine je dnes trochu iná. Otec Michal vraví, že už majú s manželkou na seba viac času.

Rodičia sa vo výchove inšpirovali systémom kamevéda (komplexná multirozvojová výchova detí), ktorý v roku 1996 vytvoril Čech Pavel Zacha. Ten svojho syna ako osemnásťročného v roku 2015 priviedol až do najprestížnejšej hokejovej súťaže na svete NHL. Hokejový klub New Jersey Devils si ho vybral hneď v prvom kole a už ako šiesteho v poradí zo všetkých záujemcov. Podobnú predstavu majú možno Hanuliakovci aj o svojom synovi. Až čas ukáže, či to všetko stálo za to. A len Miško sám bude môcť odpovedať na otázku, či je vo svojom živote šťastný.

Makať a makať! To je podstatné.

Foto: archív

Práve príbeh rodiny Zachovcov, keď otec svojmu cieľu podriadil všetko a o jeho zmysluplnosti presvedčil aj svoju manželku, priviedol režisérku k rodine Hanuliakovcov. Keď sa o brnianskej rodine dozvedela z médií, chcela nájsť podobné rodiny ochotné o svojej výchove prehovoriť verejne. Po stretnutí s Hanuliakovcami pochopila, že narazila na mimoriadne silný príbeh a už viac nehľadala.

„Pretože som sa v tej dobe zaoberala otázkou, ako by mal človek svoje deti vlastne vychovávať a do akej miery ich život vopred formovať, prebudil vo mne príbeh Zachovcov veľkú zvedavosť. Začala som hľadať rodinu, ktorá podľa metodiky Pavla Zacha celý výchovný proces absolvuje od začiatku. Fascinovala ma na tom možnosť sledovať výchovu šampióna zblízka,“ uviedla režisérka pre web Českej televízie.

„Každá minúta života“ sa ako vôbec prvý dokument objavil tento rok v hlavnej súťaži práve prebiehajúceho karlovarského filmového festivalu. Film súťaží o hlavnú cenu Krištáľový glóbus. Do slovenských kín vstúpi 16. septembra. Čo si o tejto výchove myslíte? Hlasujte v ankete pod článkom!


ANKETA:

Je podľa vás výchova, ktorú Miškovi naordinovali rodičia, správna?

3,9%



26,5%



69,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa