Chcete, aby bolo vaše dieťa ako Petra Vlhová? Pri splnení týchto šiestich bodov máte šancu

Patricia Poprocká, 3. februára 2019 o 16:56

Šampiónka ako Petra Vlhová sa nerodí každý deň. Ak chcete z dieťaťa vychovať lyžiarsku hviezdu, rátajte s tým, že všetko podriadite športu. Čas, peniaze, kariéru. A stále nie je úspech zaručený. Na to, aby niekto vyhral preteky Svetového pohára, treba talent, zdravie, tvrdú prácu, šťastie na spolupracovníkov... A žiť iný život, športový. Čo všetko obnáša a aká je v ňom úloha rodičov?

Otec Igor Vlha má na Petriných úspechoch nenahraditeľný podiel.

Foto: TASR

Rodič je pre dieťa najbližší človek, autorita, na ktorú vo väčšine prípadov dá predovšetkým. Nemusí byť sám špičkový športovec, stačí, ak dieťa správne usmerňuje a vytvára mu vhodné podmienky i zázemie.

Petra Vlhová na motorke.

Foto: facebook Petry Vlhovej

Veďte dieťa k športom

Nech sa hýbe, v prvých rokoch je v podstate jedno, pri akom športe. Čím viac zručností dieťa získa, tým lepšie. Všetko, čo sa naučí, sa mu neskôr medzi bránkami zíde. Dôležité sú loptové hry – futbal, vybíjaná, basketbal, ale aj ping-pong či žonglovanie, ktoré rozvíjajú koordinačné schopnosti, rýchlosť, obratnosť. Tiež gymnastika, beh, plávanie, korčuľovanie – na ľade i kolieskach, jazda na bicykli – obyčajnom i jednokolesovom. Zíde sa aj box, streľba, ktorá učí detí sústredenosti či dýchaniu. No a – motorky, ktoré lyžiara privykajú na rýchlosť, samostatné rozhodovanie, ale aj vyberanie zákrut, náklon v oblúku, koordinovaný s primeranou rýchlosťou. Existujú už motorky pre predškolákov, ak chcete mať z dieťaťa lyžiara, nebojte sa ho na ne posadiť. Napokon, aj samotná Petra Vlhová sa netají láskou k motorkám. Podobne je na tom aj Rakúšan Marcel Hirscher, či niekdajšia hviezda Hermann Maier.

Chodievajte na lyže

Aj keď sú dôležité všestranné zručnosti, bez lyží z nikoho lyžiar nebude. Pre vás to znamená vyjsť na lyžiarske svahy tak často, ako je to možné. Žiadne víkendy pred televízorom, alebo v nákupnom centre, poďme za snehom! Dieťa nemusí hneď jazdiť veľké objemy bránok, niekedy stačí, že sa šmýka len tak, pre zábavu. Každý pohyb sa mu podvedome zapisuje do pamäti, spoznáva sa s lyžami, uvedomuje si, ako na aký pohyb reagujú. Samozrejme, lyžovanie, aj keď takéto voľné, pod okom skúseného trénera mu dá ešte viac.

Petra má fanúšikov vo všetkých vekových kategóriách.

Foto: Miriam Poprocká

Dbajte, nech má z lyžovania radosť

Nie každé dieťa tak miluje spúšťanie sa na lyžiach, že mu neprekáža chlad, vietor, čľapkanica prípadne sneženie. Ak vaše patrí medzi ne, tým lepšie. Ak však práve nemá deň, prípadne sú naozaj mizerné podmienky, je lepšie lyže vyzuť a prísť nabudúce, nech si dieťa lyžovanie neznechutí. Mať z lyžovania radosť je jedným zo základných predpokladov budúceho šampióna. Ak nie pre lásku k lyžiam, tak pre čo iné by malo byť dieťa ochotné tvrdo na sebe pracovať? Isteže, sú aj iné motivácie, sláva, peniaze, cestovanie po svete, cítite však, že pri nich niečo „to ozajstné,“ chýba, že?

Zháňajte peniaze

Žiaľ, je to tak, bez peňazí to dnes nejde. Ak je dieťa šikovné, rodičom sa na nich spravidla podarí získať sponzorov, prípadne aj dotácie od štátu či Slovenského olympijského výboru. Cestou je aj založenie občianskeho združenia, kde môžete zbierať dve percenta z daní, či iné príspevky. Začiatky sú však na rodine. Nie je veru málo toho, čo začínajúcemu pretekárovi treba. Dva páry lyží, palice, prilbu, okuliare, lyžiarky, pretekársku kombinézu, chrániče, vetrovku, otepľovačky, rukavice, samozrejme čiapku, termoprádlo. Okrem toho treba platiť trénera, lístky na vleky, prispievať na dopravu, tyče, vŕtačky, časomieru, vosky, brúsky, pilníky. No a pochopiteľne, hradiť stravu a ubytovanie na sústredeniach a pretekoch. Nerátajúc veci na letnú prípravu ako kvalitné tenisky, bicykel či kolieskové korčule. Náklady sú vysoké, mnohých odradia. Keď si však určíte priority a spočítate, koľko miniete v nákupných centrách, na hračkách či iných aktivitách, a tieto peniaze investujete do lyžovania, dá sa to utiahnuť. A vždy sa dá zapojiť aj rodina – prečo by pod stromčekom mali byť hračky, šaty či nový mobil? Stačí sa dohodnúť s prarodičmi, kto čím môže prispieť. A priority si musíte určiť aj vy, ako rodina. Nepôjde sa k moru každý rok, odklad dostane aj výmena kachličiek v kúpeľni. Ak bude z dieťaťa pretekár, aj tak viac času než doma budete tráviť na lyžiarskych svahoch.

Cesta na vrchol - dlhoročná každodenná mravenčia práca.

Foto: TASR

Pripravte sa na nekonvenčný život

Školský karneval, vianočné vystúpenie, lyžiarsky výcvik, škola v prírode, či neskôr stužková... Zabudnite. Vrcholový šport je nekompromisný, žiada si každú chvíľu. Keď sa dá, treba trénovať. Ak má raz byť vaše dieťa najlepšie na svete, v škole sa príliš neohreje. Dvojnásobne to platí pre mimoškolské aktivity. Nemusíte ale smútiť, že niečo zmešká. Pozrite sa na to z perspektívy jeho spolužiakov – tí môžu závidieť vášmu dieťaťu – vidí svet, spoznáva nových ľudí, učí sa samostatnosti, a navyše – môže sa naplno venovať tomu, čo miluje. Športový život znamená netypické trávenie času aj pre vás.

Podporujte, ale nerobte nátlak

Psychika najmä vo vrcholovom športe, kde majú všetci natrénované zhruba rovnako, rozhoduje o tom, kto zvíťazí. Tu je úloha rodiča veľmi dôležitá. Zabezpečte svojmu dieťaťu podporu, vytvorte mu prístav, kde nájde pochopenie a prijatie bez ohľadu na to, či sa práve darí alebo nie. Netlačte naňho, nehodnoťte, na to sú tréneri. Isteže, dohliadnite, aby bol váš pretekár večer o ôsmej v posteli, ak ráno o piatej vstáva, pomôžte mu tým, že mu pripravíte desiatu alebo raňajky a stravu prispôsobíte tomu, čo športovec k dobrým výkonom potrebuje. Môžete mu aj vysvetliť, že víkend s partiou na chate nie je práve to, čo mu pomôže k lepším výsledkom. Vety typu „Dnes si šiel naozaj zle, nabudúce to musíš napraviť!,“ si však určite nechajte pre seba.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >