Musí si po kŕmení dieťa vždy odgrgnúť a v ktorých polohách sa mu to najrýchlejšie podarí?

Gabriela Bachárová, 31. januára 2021 o 05:30

Po každom dojčení by si dieťa malo odgrgnúť, verí i dnes väčšina mamičiek. Nie je to však celkom pravda.

Po dojčení si dieťa môže, ale nemusí odgrgnúť.

Foto: Shutterstock.com

Odgrgnutie po jedle slúži na uvoľnenie vzduchu, ktorý sa do tráviacej sústavy dostal spolu s jedlom. Pre dieťa je odgrgnutie uvoľňujúce, pomáha tiež zlepšiť trávenie, znižuje frekvenciu grckania, ktoré je spôsobené hltaním väčšieho množstva mlieka.

Nie je ale nutné, aby si maličké odgrglo po každom kŕmení. Možno dieťatko s prijatým mliečkom nezhltlo žiadny nadbytočný vzduch (alebo len málo) a nemá si tak čo odgrgnút. Rodičom sa niekedy odporúča, aby na typický zvuk čakali aj niekoľko desiatok minút, ale naozaj to netreba. Ak si dieťa neodgrgne krátko po jedle, nemá už veľmi zmysel čakať.

Navyše, bábätko často po kŕmení zaspinká, v žiadnom prípade ho nebuďte, aby si odgrglo. Môžete ho však položiť na bok, v tejto polohe by mohlo ešte k prípadnému odgrgnutiu prísť.

Aké sú najvhodnejšie polohy na odgrgnutie?

Či si dieťa odgrgne, to nezávisí len na ňom, ale veľmi mu v tom môžeme pomôcť, a to zvolením vhodnej polohy.

„Pre novorodenca a malé dojča je vhodná poloha, keď máme dieťa čelom k sebe posadené v našom lone, opreté chrbátikom o naše pokrčené predlaktia, palcami rúk ho držíme pod pazuchami a natiahnutými prstami podopierame v záhlaví. Dieťatku tak v porovnaní s inými polohami vidíme do tváre,“ uvádza pediater Martin Gregora v knihe Čakáme dieťatko.

Veľmi vhodná je poloha na takzvaného tigríka, k úľave v nej dochádza veľmi rýchlo: Dieťa leží na brušku na vašom predlaktí, touto rukou ho zároveň držíte za stehno. Chrbátik je opretý o vaše telo. Jedna ručička je z jednej strany vašej ruky, druhá z druhej.

Môžete skúsiť i polohu na srdiečku. „Sedíme pohodlne opretí v miernom záklone a dieťa je bruškom na našej hrudi. Pridržujeme ho jednou rukou tesne pod zadočkom a druhou na záhlaví hlavičky, pričom dieťa by nemalo hlavičku zakláňať v snahe o kontakt s vami,“ radí odborník.

Poloha cez rameno je asi najčastejšia poloha, ktorú rodičia k odgrgnutiu využívajú, avšak pozor, u maličkých detí nie je veľmi vhodná, pretože zaťažuje chrbátik. Prípadne polohu trochu zmeňte: položte dieťa hrudníčkom tak, že hlavička sa dostáva do predklonu a nevyvíja už tlak na chrbát. Nevýhodou však je, že rodič nevidí dieťaťu do tváre a nemôže skontrolovať, či napríklad neprimerane nevracia.

Dieťa staršie ako niekoľko mesiacov si môžete jednoducho posadiť do lona a pridržať mu chrbátik, prípadne ho držať v lone hlavičkou dolu. Odgrgnutie urýchlite, keď budete dieťatko jemne potľapkávať po chrbátiku či zadočku. K odgrgnutiu naopak najťažšie dochádza v polohe, v ktorej má dieťa skrčené bruško.

Čo ak zároveň grcká

Pri odgrgnutí dieťa často vyvracia malú časť prijatej potravy, rodičia sa ale nemusia báť, že ide o prejav nejakého problému. Naopak, je to celkom normálne, návrat potravy zo žalúdku do pažeráka a vyššie je prirodzený, pretože dieťa ešte nemá dostatočne vyvinutý zvierač pažeráka, ktorý návratu potravy bráni. Známkou choroby je, ak dieťa vracia väčšie množstvo prijatej potravy alebo sa vracanie objavuje u väčších detí, vtedy môže ísť o prejavy patologického refluxu, ktorý si už vyžaduje liečbu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >