Ticho na pôrodnej sále, ale aj omyl sestričky. Napísali ste nám, čo vám utkvelo v pamäti z pôrodu a my sme vyžrebovali výherkyne kníh Pôrodníctvo pre každého

ahojmama.sk, 7. januára 2024 o 06:43

Milé čitateľky, ďakujeme za vaše príspevky v súťaži o knihy Pôrodníctvo pre každého, kde ste mali napísať spomienky na svoj pôrod, prípadne to, ako sa na pôrod pripravujete, na čo sa tešíte či čoho sa najviac obávate. Vyžrebovali sme výherkyne.

Kniha prináša praktické rady i odpovede na rôzne otázky o počatí, tehotenstve i pôrode.

Foto: Patricia Poprocká

Ticho, pokoj, povzbudzujúci personál

Rada si spomínam na to, ako som rodila všetky deti v noci a ten pokoj na pôrodnej sále, v podstate večerné ticho, prítmie a pokojná večerná hudba z rádia, kým sa „to všetko rozbehlo“. Bolo to naozaj úžasné. A potom, manžel nestihol prísť k pôrodu nášho prvého dieťatka, len ja a personál... Nevedela som, či tlačím dieťatko dobre, či sa vlastne „niečo“ deje alebo nie, ale boli tam oni, zdravotníci... povzbudzovali ma, akoby od môjho výkonu závisel ich dobrý pocit a mesačná výplata (úsmev). A jedna konkrétna sestrička, teda len jej láskavý hlas, že mi to ide dobre... mala som pocit, akoby tam bola so mnou moja mama a uvedomila som si, že aj keď som nebola nejako zvlášť vyplašená, veľmi, veľmi mi tento skvelý prístup pomohol. Všetkým mamičkám držím prsty a prajem skvelé pôrody!

Dva pôrody, dva odlišné príbehy

Rodila som dvakrát, moje pôrody boli diametrálne odlišné. Prvý pôrod skončil akútnou sekciou, pamätám si hlavne neempatický prístup, porušenie mojich práv na ľudskú dôstojnosť, na informácie a informovaný súhlas, a na následnú dlhú a zbytočnú separáciu od dieťaťa. Druhý pôrod bol nádherný, v intímnom a bezpečnom prostredí, v dôstojných podmienkach s podporujúcim a empatickým prístupom, s následným kontaktom koža na kožu bez akejkoľvek separácie.

Teším sa, keď vybozkávam nôžky, čo ma teraz kopkajú

Pôrod ma ešte len čaká, a to vo februári. Pripravujem sa rôzne – absolvovaním predpôrodnej prípravy, cvičením, postupne príde na rad čaj z malinovníka, ďatle a masáž hrádze. Najviac sa teším na to, ako vybozkávam tie maličké nožičky, čo ma neustále kopkajú (úsmev). Obavy mám, asi ako každá mama, z toho, či všetko dobre dopadne.

Teším sa na novú perspektívu

Teším sa na starostlivosť o potreby dieťatka, sebarealizáciu cez dbanie na jeho potreby, na takto rozšírenú životnú perspektívu. Hlavne, aby bolo zdravé!

Sestrička si myslela, že rodiť ide záchranárka, nie ja

Do pôrodnice má priviedla záchranárka a pôrodná sestra ma chcela poslať domov, pretože si myslela, že rodiť ide tá záchranárka a ja som jej matka, ktorá tam s ňou prišla – mala som vtedy už krásnych 40 rokov a bolo to veľmi komické.

Knihu Pôrodníctvo pre každého získavajú:
Soňa P., Bratislava
Miriam M., Prešov
Zdenka Š., Žilina





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Súťaže - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >