„Kávička na terase, snežienky pre mamu, maslový chlebík s jarnou pažítkou.“ Napísali ste nám, prečo milujete jar

ahojmama.sk, 17. apríla 2022 o 03:24

Čím je pre vás jar? Prebúdzanie zo zimného spánku, prvé kvietky, zber medvedieho cesnaku, tiež viac slnka a svetla, ale i oslava Veľkej noci či snaha zlepšiť vlastný život... Ďakujeme všetkým za vaše zaujímavé príspevky do našej súťaže o kozmetické balíčky Bupi. Prišlo ich veľké množstvo, vyberáme 10 z nich, vrátane troch vyžrebovaných.

Jeden z najkrajších symbolov jari, fialky.

Foto: https://flog.pravda.sk/herbar.flog?foto=622803

Snáď niet človeka, ktorý by nemiloval jar, keď sa po zime opäť všetko prebúdza. Aké sú vaše spomienky na jar a čo je pre vás hlavným symbolom tohto obdobia? Tu sú vybrané vaše odpovede:

Prebudené húsatká

„Jar je čas prebúdzania, kvitnutia, ale aj nového života. Bývame na dedine a doma sme v minulosti chovali husi. A práve v jari sa zo škrupiny vajíčka liahli malé, páperím pokryté húsatká. Moja malá dcéra sa o ne „starostlivo starala,“ až tak, že keď im chcela dať napiť, každé jedno húsa vyberala za hlavičky, až omdleli. So strachom prišla za mnou, že húsatka spia a nechcú piť. Rýchlosťou blesku sme ich napájaním s lyžičkou vody všetky prebrali. Všetko sme zvládli a húsatká zachránili. „Prebudené“ húsatká sú v našej rodine každoročne symbolom jari, radi na to spomíname,“ napísala Jana.

Snehulienky

Ľubica sa podelila o milý zážitok s malou dcérou počas prechádzky. „Pýtam sa jej na prvé jarné kvietky, pomáham jej: Sú to sne-, sne-"... A ona na to: Snehulienky!“

Kytičky od babičiek

Aj pre Zdenku sa jar spája so slniečkom a kvetinami. „Keď som bola žiačka na základnej škole, v našom meste som mojej maminke kupovala od babičiek na trhu kytičku snežienok s lesnými fialkami. Časom sa babičky pominuli, no doteraz si na ne spomeniem, keď vidím kvitnúť snežienky v predzáhradke.“

Jarné príhody zažívajú ženy

Ria tiež jar zbožňuje, považuje ju za najkrajšie obdobie roka, keď sa príroda prebúdza zo zimného spánku. „Páči sa mi zjari zelenožltá príroda. Trávička zazelená a v nej sa žltne podbeľ a neskôr púpava. Je to pastva pre očí a pre včielky. A nakoniec, keď zakvitnú ovocné stromy... Skutočná nádhera,” je nadšená.

Príhody v tomto ročnom období podľa nej zažívajú hlavne ženy na Veľkú noc, keď ich chlapi poriadne oblejú studenou vodou, vraj „aby sme boli pekné a zdravé”. Spomína, ako raz prišli chlapci od suseda s korbáčmi: „A tak nás vyšibali po nohách, až sme mali červené pásiky. Oni ešte malí, tak si mysleli, že to takto majú. Museli sme ich potom zastaviť a rýchlo sme im dali peniažky ako výslužku.”

Túžba žiť lepšie, naplnenejšie

Jarmila má lásku k jari už vo svojom mene a veru nie nadarmo sa tak volá. „Lásku k jari si nosím už v mene, otec s mamou mi dali krásne slovanské meno. Možno preto, že to bolo mojím menom predurčené, a možno pre úplne inú príčinu jar úplne milujem. Jar je pre mňa symbolom znovuzrodenia, prebúdza sa príroda a spolu s ňou rastie aj moja vnútorná energia, túžba žiť, a to lepšie, zdravšie a naplnenejšie.“

Užívam si všetko, i neobľúbenú Veľkú noc

Kristína svoj vzťah k jari, predovšetkým k Veľkej noci, prehodnotila rokmi. Ako napísala, jar pre ňu znamená nový začiatok, aj ona sa snaží po zimnom leňošení viac hýbať, zdravšie stravovať a načerpávať stratenú energiu prechádzkami a turistikou v krásnej prírode. Veľkú noc, ktorá k tomu obdobiu patrí, nemala rada, najmä pre oblievačku a šibačku. Dnes je to už iné. „S odstupom času si čoraz viac užívam tieto spoločné chvíle s rodinou a ctím tradície, ako je napríklad posvätenie veľkonočných košíkov s jedlom. Veľká noc už pre mňa nadobudla oveľa hlbší význam a vždy sa na ňu veľmi teším.“

Vážme si, čo máme

„Jar je ako nový život, slnko, predlžujúce sa dni, všetko začína pučať, kvitnúť, je to ako nový život - dieťa,” popisuje lyricky Jana. Tento rok je to však iné, Jana veľmi prežíva súčasnú medzinárodnú situáciu a to sa premieta aj do jej pocitov: „Kiežby sa 24. februára nestalo to, čo sa stalo. Vážme si to, čo máme, ďakujme Bohu za každé ráno, deň, za každú jar. Prajem každému silu, lásku, porozumenie, mier.”

Kávička na terase

Mária nemá rada zimné obdobie, vyčerpáva ju nedostatok tepla a svetla. Zato jar, to je hneď všetko iné: „Pre mňa znamená jar návrat do života. Slniečko prihrieva, všetky odtiene sivej konečne vystriedajú iné farby a človeku sa zrazu chce žiť a má kopec energie, ktorú v zime nikdy nemám. Jar sa mi spája najmä s prácou na záhrade, ale aj kávičkou na terase, ktorú si konečne môžeme po dlhej zime vychutnať aj vonku.”

Prajem všetkým deťom krásne detstvo

Dane sa jar spája aj s návštevami u „babinky a dedinka”, ako ich volali. „Žili na dedine v maľovanom domčeku ako z rozprávky, za ktorým zurčal potôčik. Dedinko nám postavil mlyn z dreva a my s bratom sme sa tešili. Taktiež hojdačke, ktorú nám urobil v pajte (stodole), aby sme nezmokli. Pásli sme húsky a obdivovala som babinku, ako sa nebojí starej husi a kŕmi ju,” spomína si. „Keď nás prekvapil hlad, najviac nám chutil maslový chlebík s jarnou pažítkou. Prajem všetkým deťom, aby mali šťastné detstvo, cítili pohladenie a porozumenie od rodičov, ale aj starých rodičov, ako sme ich mali možnosť spoznať aj my so súrodencami,” dodáva.

Byť vonku s bábätkom

Jar miluje aj Agáta, v súčasnosti i preto, že má malé dieťatko. „Jar pre mňa znamená konečne teplo, keďže zimu veľmi nemám rada a môžem byť s mojím bábätkom dlhšie a viac vonku,” teší sa.

A kto vyhráva kozmetické balíčky?
Jana P., Strážske
Jarmila Č., Bratislava
Kristína S., Belá nad Cirochou






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Súťaže - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >