Čo všetko je pri bábätku normálne a ktoré „rady“ dávno neplatia? Vysvetľuje šesť odborníčok v novej knihe pre moderné matky

Patricia Poprocká, 14. novembra 2020 o 04:30

Prečo plače? Má koliku? Ako zvládnuť prerezávanie zúbkov? Kedy zavádzať lepok a kedy mu ponúknuť vodu? Otázky, ktoré si pri bábätku kladie každý rodič, a na ktoré existuje množstvo rôznych odpovedí v knihách, brožúrach i na internete. Zorientovať sa v početných radách a odlíšiť ich od pseudorád chce pomôcť nová kniha Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného (Prvý rok).

Kniha Sprievodca rodiča dnešného chce rodičom uľahčiť prvý rok s dieťaťom pomocou prakických rád renomovaných expertiek.

Foto: Sprievodca rodiča dnešného (Prvý rok)

„Pri druhom dieťati som naplno pocítila, aké odlišné môžu byť bábätká a že to, čo platí pri jednom, pri druhom platiť vôbec nemusí. A tak som oslovila dámy, ktorých odbornosť a skúsenosti pomohli dohromady stovkám, možno tisícom detí,“ vysvetľuje Lenka, autorka knihy a dvojnásobná mama, ako vznikol nápad napísať knihu.

Kniha Sprievodca rodiča dnešného je naozaj užitočným pomocníkom rodičov, Lenka Žofajová pri jej písaní spolupracovala s tými najpovolanejšími odborníkmi – napríklad s Andreou Polokovou zo združenia profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA, s psychologičkou a dulou Katarínou Godarskou, pediatričkou Zuzanou Linkayovou i ďalšími expertkami.

Kniha je v predaji od 24. novembra.

Foto: Sprievodca rodiča dnešného (Prvý rok)

Dozviete sa z nej napríklad, ako bábätko správne držať, aké je dôležité materské mlieko, čo všetko je pri dojčení normálne a čo je len mýtus. Samostatná kapitola je venovaná strave a príkrmom, Lenka v nej s nutričnou expertkou Sylviou Šmídovou vyvracia niektoré zaužívané tézy, čo by dieťa nemalo jesť a pojednáva tiež o prvých jedlách nedojčených detí. Vedeli ste napríklad, že nedojčené dieťa, ak začne konzumovať normálnu stravu, po šiestom mesiaci nemusí piť umelé mlieko? Kniha Sprievodca rodiča dnešného vám vysvetlí, prečo a akou prirodzenou stravou dodávať dieťaťu bielkoviny.

„Cieľom knihy je pomôcť rodičom vyznať sa v záplave rôznych rád z okolia alebo z internetu a zorientovať sa v základných témach prvého roka s bábätkom. Aby sa mohli namiesto googlenia venovať rodine, a aby si možno našli aj trochu času pre seba,“ vysvetľuje Lenka Žofajová.

Užitočné rady v siedmich kapitolách

Prvý rok dieťaťa je jedinečný.

Foto: Sprievodca rodiča dnešného (Prvý rok)
Kniha je podelená do siedmich kapitol, každá pojednáva o jednej z oblastí prvého roku dieťaťa. Od psychického rozpoloženia matky, vzájomné zlaďovanie sa s dieťaťom v prvých týždňoch cez dojčenie, prvé jedlo, prvé zúbky, dieťa v pohybe až po choroby a prvú pomoc pri nich.

Posledná kapitola je venovaná „papierovačkám“, pomáha sa zorientovať v spleti predpisov pri zápise dieťaťa a vybavovaní štátnych dávok a príspevkov.

Písmo dopĺňajú krásne ilustrácie zo života knižnej rodinky Dnešných. „Čitatelia si tak zároveň prezerajú fotoalbum, ktorý zachytáva, ako z bezbranného novorodeniatka vyrastie ozajstný malý človek,“ približuje Lenka Žofajová. Autorkou ilustrácií je lekárka Ivana Jakabovičová, spoluzakladateľka občianskeho združenia Pomoc zo srdca, ktoré podporuje konkrétne rodiny detí s autizmom a v hmotnej núdzi.
Kniha Sprievodca rodiča dnešného (Prvý rok) vychádza 24. novembra a okrem kníhkupectiev si ju s darčekom môžete objednať aj na stránke rodicdnesny.sk. Vo svojej súťaži ju ponúkne aj portál ahojmama.sk, ktorý je mediálnym partnerom knihy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >