Mobilom na školách odzvonilo. Na prvom stupni by sa mali zakázať, avizuje minister školstva

TASR, pt, 28. februára 2024 o 05:48

Na prvom stupni základných škôl by sa mohli zakázať mobilné telefóny, na druhom stupni obmedziť. Avizoval to minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Čo je nové vo virtuálnom svete?

Foto: Shutterstock.com

Ako minister vysvetlil, snahou jeho rezortu je opätovne zaviesť zákaz používania mobilných telefónov na prvom stupni základných škôl. „Je tu zriadená skupina zhruba 20 odborníkov, akademikov z externého prostredia, ktorí sú aj odborníci v oblasti digitálnych technológií," uviedol Tomáš Drucker.

Ministerstvo by malo mať zaktualizované usmernenie do konca marca. „Bude mať pravdepodobne podobu vyhlášky o tom, ako využívať mobilné telefóny napríklad na druhom stupni vzdelávania," spresnil.

Odborníci aj mnohí učitelia zákaz mobilov na škole vítajú. Mobily totiž majú neblahý vplyv na psychiku detí, zhoršujú schopnosť koncentrácie, vyvolávajú závislosť, depresie, sú nástrojom šikany. „Zaznamenávame pokles IQ, klesajú výsledky všetkých štandardizovaných testov. Navyše za posledných 10 rokov sme zaznamenali nárast depresie až o 33 percent,“ vysvetlil pred časom na konferencii o mobiloch v školách, český neurológ, pedagóg a primár neurológie na Univerzite v Yale Martin Jan Stránský, ktorý sa venuje neurologickým dopadom modernej technológie na ľudský mozog.

Deti sa horšie sústredia, ak majú pri sebe mobil, čo je v školách veľký problém. „Aby sa sústredenie dieťaťa navrátilo po používaní mobilu, je potrebných 20 minút, čo teda predstavuje takmer polovicu vyučovacej hodiny. Technológie majú byť podporný nástroj v procese vzdelávania, nie jeho náhradou,“ pripomenula Jana Foltányová zo Slovenskej komisie pre UNESCO.


ANKETA:

Obmedzujete vašim deťom čas, ktorý smú stráviť na mobile?

62,9%



2,9%



5,7%



0,0%



20,0%



8,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >