Mladučká šachistka Agátka chce byť vedkyňou, nájsť liek pre svojich autistických bratov

Patricia Poprocká, 28. októbra 2020 o 04:48

Agátka má 11 rokov a veľkú záľubu – šach. Začala s ním pred piatimi rokmi, počas ktorých stihla vyhrať slovenské semifinále GPX v rapid šachu či skončiť piata na Majstrovstvách Európy. Žije vo veľmi skromných podmienkach s otcom, ktorý je zároveň jej trénerom a autistickými bratmi, pre ktorých by raz chcela vymyslieť liek.

Agátka Berková je skvelá šachistka, momentálne je aj jednou z tvárí kampane Fondu Divé maky. Na snímke pri tvorbe spotu.

Foto: Divé maky

Mladučká Poltárčanka Agátka Berková v 11 rokoch pravidelne hráva súťažné zápasy dospelých v 5. a 4. lige, vlani bola dokonca najmladšou kapitánkou. V zápase s medzinárodným majstrom Kanady z roku 2016 Tomášom Krňanom uhrala remízu.

Venovať sa šachu v jej rodinných podmienkach je však ťažké. Pomáha jej, rovnako ako stovkám ďalších mladých talentovaných Rómov, občianske združenie Divé maky. To už 14 rokov poskytuje vybraným deťom štipendiá, vďaka ktorým môžu rozvíjať svoj talent či už v športe alebo umení.

Keďže však množstvo záujemcov prevyšuje možnosti, Divé maky prichádzajú s novou formou podpory pomocou Fondu Divé maky. Ten má slúžiť na to, aby mohli poskytnúť nadaným deťom zo znevýhodneného prostredia kontinuálnu pomoc, nezávislú sa tom, či v danej chvíli dieťa má alebo nemá konkrétneho darcu, tak ako to bolo doteraz.

„Nutnosť založiť takýto Fond cítime vždy na začiatku školského roka, kedy potreby našich detí presahujú objem prostriedkov, ktoré máme v septembri z našich štipendií k dispozícii. Vďaka Fondu budeme môcť financovať deti, ktoré ešte nemajú svojich individuálnych darcov, alebo majú len čiastočne krytý rozpočet,“ vysvetľuje správkyňa združenia Divé maky Barbora Mistríková s tým, že peniaze by sa mohli použiť napríklad na kúpu hudobného nástroja, zaplatenie kurzov či súťaže.

Napríklad Agátka by finančné prostriedky z Fondu využila na zlepšenie tréningových podmienok, registračné poplatky a súťaže, ktoré rodičov malých šachistov stoja nemalé peniaze.

Vďaka podpore Divých makov rozvíja svoj talent aj Roman Všetička, 14-ročný študent Súkromného tanečného konzervatória v Liptovskom Hrádku. Sníva o kariére baletného tanečníka a každodenný tvrdý tréning už prináša prvé plody – ako jeden z mála jeho rovesníkov už tancoval v baletných predstaveniach Slovenského národného divadla. Kedysi trénoval krasokorčuľovanie, kde získal tiež množstvo diplomov a ocenení. Má však ešte troch mladších súrodencov, čo znamená, že rodičia si nemôžu dovoliť pokryť náklady na jeho finančne náročné štúdium na konzervatóriu.

Vytrvalo trénuje aj 12-ročný Popradčan Ján Krempaský, aby si splnil sen o kariére v NHL a reprezentácii Slovenska. Navštevuje športovú triedu so zameraním na ľadový hokej v Poprade a každý deň, či je leto alebo zima, chodí pešo na tréningy. V minulej sezóne sa stal najlepším strelcom HK Poprad, strelil 38 gólov. Účasť v štipendijnom programe Divé maky mu zmenila život. „Hokej je finančne náročný šport, a moji rodičia nemajú peniaze, aby mi platili drahé turnaje, výstroj či hokejové kempy, na ktoré moji spolužiaci a kamaráti pravidelne chodia. Akonáhle mi však Divé maky našli darcu, do pár dní som dostal nové korčule, helmu, športovú tašku, a mám pokryté všetky náklady spojené s cestovaním. Túto podporu si nesmierne vážim,“ vraví.

Divé maky chcú, aby bolo takýchto detí ako Ján, Agátka či Roman spomedzi Rómov čo najviac. „Naším cieľom je vychovať vzdelanú rómsku generáciu, ktorá bude vedieť riešiť problémy svojej komunity a môže byť pozitívnym príkladom pre ostatných,“ hovorí Barbora Mistríková.

Pomoc Fondu Divé maky

25 € uhradí cestovné náklady do školy pre jedno dieťa na jeden mesiac
50 € pokryje mesačné náklady na mentoring pre 1 dieťa
75 € zabezpečí školské pomôcky na jeden školský polrok
150 € zaplatí internát pre jedného štipendistu na 3 mesiace






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >