Svetovo oceňované rómske deti z Jarovníc vystavujú svoje maľby v Bratislave

TASR, gb, 16. apríla 2019 o 08:06

V Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy je výstava maliarskych prác rómskych deti z obce Jarovnice v okrese Sabinov.

Obrázok jarovnických detí.

Foto: Rómska paleta

„Keď som navštívil ich základnú školu, bol som prekvapený takým množstvom talentovaných detí. A to som prešiel veľa rôznych výtvarných škôl. Majú nádherný, spontánny a umelecký prejav, preto som im ponúkol urobiť tu výstavu," zdôvodnil riaditeľ galérie Ivan Jančár.

Na podchytení a rozvoji ich talentu má veľkú zásluhu učiteľ výtvarnej výchovy Ján Sajko. V jarovnickej rómskej škole pôsobí od roku 1986 a umením ovplyvnil niekoľko generácií malých Rómov. Ich práce boli na výstavách po svete a získali ocenenia na výtvarných súťažiach v mnohých krajinách (India, Japonsko, Portugalsko, USA, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Švédsko, Macedónsko, Nórsko, Fínsko či Irán).

„V rómskej škole máme viac ako 1 100 žiakov. Tie sa učia kresliť a maľovať v rámci normálnej výtvarnej výchovy. Raz za týždeň máme aj výtvarný krúžok, existuje viac ako 25 rokov. Na internete si vyhľadávame bezplatné súťaže a zúčastňujeme sa na nich. Aj záujemcovia o naše výstavy sa tak s nami kontaktujú," povedal Martin Kaleja Januv, ktorý je 14 rokov asistentom učiteľa výtvarnej výchovy.

Okrem portrétov ľudí namaľovali jednotlivci alebo skupiny im blízku tematiku. Obrazy sú aj na školských laviciach a inom drevenom podklade, niektoré veľkoplošné. Obrazy Lojko Zobar zlodej koní a Život v rómskej osade majú rozmery 1,2 krát 2,73 metra. Obrazy sú vytvorené temperou, pastelom, akvarelom, tušom a kolážou. Nad výstavou Rómska paleta prevzal záštitu prezident Andrej Kiska, potrvá do 2. júna.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >