Mladí Košičania a ich rádiovo ovládané autíčko zažiarili v Číne, v súťaži získali striebro

pt, SITA, 4. augusta 2019 o 06:20

Richard Maguľák a Viliam Podhajecký zo strednej elektrotechnickej školy v Košiciach sa na medzinárodnej súťaži vedcov v Číne vo svetovej konkurencii nestratili. Ich rádiovo ovládané autíčko, ktoré predvádzali, im vynieslo druhé miesto.

Richard Maguľák a Viliam Podhajecký, selfie na pódiu s medailou.

Foto: skolske.sk

Medzinárodná projektová súťaž študentov od 12 do 20 rokov, ktorí sa zaujímajú o vedu, CASTIC (China Adolescents Science and Technology Innovation Contest) sa organizuje už 34 rokov. Považuje sa za jednu z najprestížnejších. Richard a Viliam zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach tam tento rok súťažili v kategórii mechanika a elektrina.

Predstavili tímový projekt Rádiovo ovládané autíčko. Porotcov zaujal samotný výtvor, ako aj to, že chlapci dokázali zodpovedať odborné otázky hodnotiteľov, kreatívne myslieť a komunikovať.

„Túžili sme po vlastnom aute presne podľa našich predstáv, a tak sme sa rozhodli vytvoriť si rádiovo riadené auto, ktoré je možné s kúskom zručnosti upraviť podľa vlastných predstáv,“ vysvetľovali pred časom v spoločnom rozhovore pre portál Slovenských elektrární seas.sk. (Celý rozhovor si môžete prečítať TU.)

Auto je riadené rádiovo, vysiela na frekvencii 2,4 GHz a je postavené v modeli 1:18. Za model karosérie si vybrali Volkswagen Beatle, ktorý sa dnes už nevyrába. Aj tento fakt zavážil pri rozhodovaní.

„Chceli sme si zvoliť niečo nezabudnuteľné, niečo, čo nás bude charakterizovať ako tím. Niečo, podľa čoho si nás budú všetci pamätať. Rozhodovali sme sa medzi Škodou 120, Fiatom Multipla a VW Beatle,“ priblížili Richard s Viliamom. Modelovanie im trvalo 16 hodín, výsledok však podľa ich vlastných slov stojí za to.

Najťažšie bolo začať

Chlapci vravia, že najťažšie bolo začať. „Každá jedna časť auta je zaplatená naším časom a prácou, no všetko považujeme za bezvýznamné po zhliadnutí finálnej verzie,“ vravia.

Sedemdesiat percent funkčných súčiastok auta navrhli sami a vytlačili na 3D tlačiarni. „Plošný spoj a rozdelenie elektroniky sme vytvárali za pomoci profesorov na našej škole,“ spresnili v tom istom rozhovore.

So svojím autíčkom košickí stredoškoláci zvíťazili aj na domácom Festivale vedy a techniky AMAVET. „Verím, že aj takáto motivácia podporí tvorbu kvalitných projektových prác žiakov, ktorí z krajských súťaží Festivalu vedy a techniky AMAVET postupujú na celoslovenské finále počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku,“ povedal v súvislosti s úspechom v Číne vedúci delegácie a jeden z porotcov domáceho festivalu Marek Kukučka.

AMAVET je nezisková organizácia Asociácia pre mládež, vedu a techniku, ktorá združuje 4 500 detí, tínedžerov, dobrovoľníkov a učiteľov v 56 kluboch na Slovensku. Je laureátom Ceny za vedu a techniku 2018 v kategórii Popularizátor vedy.

Asociácia stála pri zrode mnohých úspešných projektov, ktoré sú zamerané na neformálne vzdelávanie mladých, napríklad v oblasti astronómie, robotiky, informatiky, biotechnológie, vied o zemi a rôznych iných vedných disciplín.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >