Takto vyzerajú dokonale upečené zemiaky.
Foto: varecha.skNech sa páči, máte skôr chuť na tradičné pečené zemiaky s maslom, pečené zemiaky s parmezánom, naozaj chrumkavé pečené zemiaky či uprednostníte variant s bryndzovou penou alebo so strúhankou? Všetky tieto recepty nájdete na webe www.varecha.sk.
Naozaj chrumkavé pečené zemiaky
Budete potrebovať:zemiaky
soľ
červená mletá paprika
rasca drvená
múka hrubá
bravčová masť či olej
Postup prípravy:
1. Zemiaky si nakrájame na mesiačiky, ideálne podobné, stredne veľké zemiaky. Zalejeme vriacou vodou, poriadne osolíme a od momentu, kedy začnú vrieť povaríme, päť alebo maximálne 10 minút.
2. Plech poriadne potrieme olejom alebo masťou, vysypeme horúce zemiaky a trochu ich v oleji či masti poobraciame. Ešte trochu osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a rascou a jemne poprášime hrubou múkou, ktorá nám na upečených zemiakoch spraví chrumkavú kôrku.
3. Vo vyhriatej rúre pečieme na 180 - 200 stupňoch asi 40 - 60 minút, treba kontrolovať. Ku koncu pečenia môžeme zapnúť horný gril, lebo zdola sú zemiaky pripečené viac. Základ je trpezlivo čakať, kým budú naozaj vypečené do chrumkava a dozlata.