„Milá Eliška...“ Písať listy namiesto mailov sa oplatí. Zlepšuje to pamäť i sebaovládanie

Patricia Poprocká, 30. marca 2021 o 05:04

Neplatí tak celkom, že počas pandémie sú deti odkázané len na elektroniku, ak chcú byť v kontakte s rovesníkmi. Sú tu ešte stáročia známe obyčajné papierové listy, na ktoré sa pri rýchlych mailoch a četoch akosi zabúda. Komunikácia prostredníctvom listov medzi deťmi má pritom oproti tej elektronickej množstvo výhod.

Nie dokonale, ale od srdca.

Foto: ahojmama.sk/Patricia Poprocká

Prehlbuje vzťahy

Predovšetkým je osobnejšia. Je rozdiel čítať dokonalé písmenká tlačenej abecedy na obrazovke a držať v rukách papier, ktorý niekto napísal vlastnou rukou len pre vás. Z rukou písaného listu sa dá vyčítať veľa – nálada, momentálne pocity, dokonca aj to, do akej miery tomu človeku na vás záleží. Ešte aj nechcené maličkosti ako pokrčený roh, natrhnutý papier či kvapky od pomaranča majú svoje čaro a približujú nám toho druhého viac než smajlíky a ďalšie emotikony v elektronickej pošte.

Rozvíja tvorivosť

Forma, ako má list vyzerať, sa síce učí v škole, no nikde nie je napísané, že si ho nemôžeme skrášliť a prispôsobiť nášmu vkusu. Napríklad ozdobným písmom, obrázkom, ktorý nakreslíme, priloženým drobným darčekom do obálky, čímkoľvek. Písanie listov podporuje tvorivosť tým najlepším smerom – vymyslieť niečo, čím prekvapíme a potešíme adresáta.

Učí trpezlivosti

Áno, dnes chceme všetko hneď, niečo najlepšie už včera. Listy nás vracajú do pokojnejších, pomalších čias, kedy sa nenaháňame neustále za niečím novým, ale naopak, vychutnávame si prítomnosť. Čas, vyhradený na písanie listu, ktorý potom zanesieme na poštu, potom čakanie, kým sa dostane na miesto určenia a na prípadnú odpoveď. Pre tých netrpezlivejších to síce môžu byť muky, má to však zmysel. Chceme-nechceme, užívame prítomnosť.

Precvičuje pravopis

Žiadne automatické opravovania preklepov a upozornenia na pravopisné chyby, ako to funguje v mobiloch či počítačoch. List na papieri zrkadlí (občas nemilosrdne) naše znalosti pravopisu. Kto nechce pred kamarátom pôsobiť ako nevzdelanec, neostáva iné, len si pravidlá naštudovať. Pre tých, ktorí ich ovládajú, zasa neuškodí precvičovanie. No a pre malých školákov, ktorí sa písať len učia, sú zasa listy kamarátom najzaujímavejšou hodinou písania.

Prospieva mozgu

Vedecké výskumy písania rukou ukázali, že počas tohto procesu sa aktivujú jedinečné nervové spojenia. „Pri písanom písme prebieha rozpoznávanie slov cez gestá prostredníctvom mentálnej simulácie. Existuje predpoklad, že tieto nervové spojenia pôsobia na proces učenia takým spôsobom, o ktorom sme nemali ani potuchy. Ale v skutočnosti sa tak učí oveľa ľahšie,“ cituje portál eduworld.sk doktora psychológie Stanislasa Dehaeneho z francúzskej College univerzity. Písanie vlastnou rukou navyše podľa iného výskumu môže zlepšovať pamäť, podporovať nápaditosť i trénovať schopnosť sebaovládania.

Odpútava od elektroniky

Nie je to nepodstatné, zvlášť v dnešných časoch, kedy deti trávia za obrazovkami hodiny denne. Online vyučovanie, online krúžky, online kamarátstva. Sadnúť si za stôl s perom, papierom, prípadne šálkou čaju, ponoriť sa do seba a dávať myšlienky na papier je niečo celkom iné než vyťukávať do klávesnice. Naozaj, vyskúšajte.


ANKETA:

Píšete si listy?

21,7%



52,2%



8,7%



4,3%



13,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >