Manželstvo Slováci odkladajú, ale nezavrhujú, sobášov pribúda

Patricia Poprocká, 9. februára 2020 o 04:53

Viete, že nasledujúci týždeň bude u nás Národným týždňom manželstva? Mnohí ho považujú za prežitok, mnohí však stále za ten jediný pravý zväzok. Čo je dobré na manželstve, čo pre ľudí dnes znamená?

V roku 2018 si u nás svoje áno povedalo 31 177 párov.

Foto: shutterstock.com

Napriek vysokej tolerancii a slobodnej voľbe ako a s kým žiť zdá sa, že manželstvo je pre viacerých Slovákov stále dôležité. Podľa posledných údajov Štatistického úradu sobášov za posledných 10 rokov pribudlo – kým napríklad v roku 2009 sa vzalo 26 356 párov, v roku 2018 už 31 177. Rozvodovosť za toto obdobie zasa klesla, z 12 671 na 9560. Výrazne však stúpa vek ľudí pri sobáši, muži sa ženia v priemere až ako 29,3-roční, ženy ako 31,8-ročné. V roku 2008 mali muži svadbu v priemere v 27 rokoch a ženy v 29,6.

Väčšinou ľudia tento krok odkladajú, kým si vybudujú postavenie v práci, prípadne kým im troška podrastú deti. Alebo na svadbu niekedy len nezvýši čas.
„Nechcela som sa vydávať tehotná, potom sme čakali, kým syn podrastie, do toho prišlo druhé dieťa, a zrazu ani neviem ako prešlo desať rokov a my sme stále rodina bez papierov,“ vraví Slávka.

Manželstvo pre mnohých znamená predovšetkým istotu, ktorú im prostredníctvom neho dáva štát. Pozostalostné dávky, právo na podiel na spoločnom majetku, právo na výživné po prípadnom rozvode, v prípade zdravotných problémov právo na všetky informácie, jednoduchšie pôžičky, aj keď tu bankám často stačí i spoločná domácnosť.

Niektorí ľudia si materiálne výhody manželstva začnú uvedomovať až v naozaj vyššom veku, niekedy pred penziou, preto sa zoberú až po dlhoročnom spolužití „nadivoko“.

Simona si takto brala Michala v päťdesiatke. „Obaja sme boli rozvedení, no žijeme sme spolu 20 rokov, tak sme si vzhľadom na blížiacu sa starobu povedali, že sa radšej zoberieme. Bude menej problémov, všetko jednoduchšie,“ vysvetľuje.

Stále sú však ľudia, u ktorých je manželský zväzok predovšetkým o láske a záväzku na celý život. Často sú to najmä silne nábožensky založení ľudia, ale nielen oni.

„Dá sa spolu žiť aj bez sobáša, to je samozrejmé, ale manželstvo je predsa len viac. Potvrdenie, že to človek myslí vážne, že len tak nezuteká pri prvom probléme. Preto sa dnes aj mnohí ľudia neberú, pretože sa boja, nechcú ísť do toho naozaj, pohodlnejšie je nechať si zadné dvierka – keby niečo, môžem kedykoľvek odísť,“ myslí si napríklad Ivana, šťastne vydatá 15 rokov.

„Mne osobne prekáža, že štát do manželstva takpovediac tlačí, všetkými tými výhodami pre manželov a prekážkami pre ľudí, ktorí spolu žijú nezosobášení. Preto sa mi vydávať nechce, nehovoriac o podriaďovaní sa nejakým predpisom, ktoré niekto vymyslel a uzákonil,“ oponuje zasa Paulína.

„Ja som sa vydávať chcela, dokonca som aj podvedome očakávala, keď sa nám malo narodiť dieťa, že ma partner požiada o ruku. Ten však namiesto toho riešil svoj šok z toho, že bude otcom a tým moja chuť vydávať sa skončila,“ približuje zasa Martina svoj príbeh.

Faktom je, že manželia to majú dnes z hľadiska právnych predpisov jednoduchšie, štát podporuje rodinu ako základnú jednotku, v ktorej vidí akúsi istotu pre rast budúcej generácie, i keď to samozrejme, nie vždy takto funguje.

Prešov pre manželov

V rámci tohtoročného desiateho ročníka Národného týždňa manželstva ponúka Prešov množstvo podujatí pre manželov, aby si posilnili či napravili svoj vzťah. Celý týždeň bude pre nich dispozícii každý pracovný večer od šiestej do ôsmej aj individuálne poradenstvo. Okrem toho aj množstvo podujatí – v pondelok (10. 2.) napríklad tanečný večer v PKO Čierny orol, v utorok v Krajskom múzeu vernisáž fotografií zo súťaže Náš príbeh. V stredu je v Divadle Alexandra Duchnoviča pripravené divadelné predstavenie, vo štvrtok vo Hvezdárni a planetáriu si zasa môžu dať Rande pod hviezdami. V ten istý deň bude v Konkatedrále sv. Mikuláša omša za manželov spojená s obnovou manželských sľubov. Na Valentína môžu ísť na besedu, klavírny večer či divadelné predstavenie v čokoládovni. Radnica a Vodárenská veža budú celý týždeň svietiť načerveno.
(TASR)


ANKETA:

Je pre vás manželstvo dôležité?

77,9%



19,2%



2,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >