Mandle – skvelé na nervy i na mozog. Ako ich najlepšie pripraviť? Vyskúšajte tento RECEPT

TASR, pt, 17. januára 2024 o 07:26

Ľudia ich považujú za orechy, ale mandle sú v skutočnosti semenom mandľovníka, ktoré je ukryté v tvrdom jadre. A okrem nezameniteľnej chuti majú aj množstvo prínosov pre naše zdravie.

Mandle sú chutné a zdravé.

Foto: Shutterstock.com

Mandle sú zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, nemali by preto chýbať v jedálničku počas celého roka. Ich konzumáciou si možno zabezpečiť prísun viacerých živín ako vitamíny A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík.

„Prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L-karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí, zubov a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy,“ vysvetlila Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava na sociálnej sieti.

Pravidelná konzumácia môže podľa odborníkov pomôcť zvýšiť úroveň tzv. dobrého cholesterolu a zároveň znížiť hladinu tzv. zlého cholesterolu. Vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni imunitu a znižuje riziko ochorení srdca. Vďaka prítomnosti mastných kyselín - linolovej a linolénovej pomáhajú mandle aj pri znižovaní zápalových procesov. Podľa RÚVZ majú blahodarný vplyv aj na pokožku a pomáhajú i pri chudnutí, keďže spôsobujú pocit sýtosti. Približne štyri až päť mandlí denne zabezpečí aj dostatok vlákniny.

Existuje asi 30 druhov mandlí, a najviac nutričných zložiek možno prijať, ak sa konzumujú celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu sa využívajú tzv. sladké druhy mandlí. Z horkých druhov sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov.

RECEPT Vynikajúce pečené mandle

Pripravíte ich jednoducho: Najprv ich krátko obvarte v horúcej vode. Nesoľte. Keď ju zlejete, zbavte mandle šupky, pôjde to ľahko vylúsknuť, práve preto, že sú obvarené. Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a dochuťte troškou soli, prípadnne čili. (Ale dobré sú aj bez príchutí.) Následne pečte v rúre vyhriatej na 180-200 stupňov. 15-20 minút podľa rúry, kým nebudú mierne doružova.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >