Podobnosť so srnčím chrbátom je značná, chutí však oveľa lepšie.
Foto: Patricia PoprockáPotrebujeme:
Na prípravu: formu na srnčí chrbát (ak nemáte, tak hocijakú podlhovastú nádobu, ktorú možno potom vložiť do chladničky), hrniec, dosku na krájanie
Na zmes: hrnček vlašských orechov, hrsť mandlí, hrsť ďatlí, 3 polievkové lyžice arašídového masla, niečo na prípadné dosladenie – napr. med, javorový sirup
Na čokoládu: 250 gramov kvalitnej horkej čokolády, ktorá vám chutí, 1 polievková lyžicka kvalitného kokosového tuku
Na ozdobu, prípadne na dochutenie: celé mandle, oriešky, prípadne lyofilizované jahody (sušené mrazom) alebo iné ovocie
Postup:
Orechy a mandle nasekáme na čo najdrobnejšie kúsky. Rovnako aj ďatle. (V krajnom prípade pomeľte v procesorovom mlynčeku.) Zmiešame s maslom a dosladíme podľa chuti. Mala by vzniknúť lepivá hustá zmes. Potom rozpustíme nad parou čokoládu s tukom – ak chcete, môžete ju dochutiť ešte škoricou či kardamónom, ale netreba.
Keď je všetko takto pripravené, začneme s vrstvením. Na dno nádoby vlejeme čokoládu, do nej naukladáme orieškovú zmes. Zalejeme čokoládou, opäť pridáme zmes a následne prikryjeme čokoládou. Vrch ozdobíme mandľami, orieškami, prípadne spomínanými jahodami. Tie ak chceme, môžeme pridať aj do vnútra dezertu, keď ukladáme jednotlivé vrstvy.
Dáme do chladničky najmenej na dve hodiny, v ktorej to potom aj odporúčame skladovať. Potom dezert vyberieme z nádoby a krájame – na plátky alebo čokoládové kocky – podľa toho, v akej nádobe sa pripravoval.
Príjemné maškrtenie!