Žiaci v Kráľovej pri Senci sa na mesiac vzdali mobilov. Výsledok experimentu? Začali viac pomáhať doma!

TASR, SITA, gb, 8. februára 2019 o 09:52

Na Základnej škole v Kráľovej pri Senci urobili zaujímavý experiment. Žiaci, ktorí chceli, sa na mesiac vzdali internetu a mobilov. A prospelo im to. Začali si viac čítať knihy a časopisy, lepšie komunikovali s rodičmi a ich pomoc v domácnosti bola výraznejšia.

Digitálne technológie treba používať s rozmyslom.

Foto: Shutterstock.com

Netradičný experiment sa uskutočnil v rámci projektu Bezinternetu.sk, ktorý má ukázať, že aj bez mobilov sa dá plnohodnotne žiť. „V tejto dobe nie je bežné, aby sa žiaci vzdali mobilov a internetu v škole aj súkromí. Deti to prijali ako výzvu a pomohlo to škole aj rodičom. Odporúčam, aby si projekt Bezinternetu.sk vyskúšali aj na ďalších školách," povedala riaditeľka Darina Deáková. Škola už dvanásť rokov svojim žiakom používanie mobilných zariadení reguluje.

Na základke sa dobrovoľne zapojilo do projektu 26 percent žiakov, z toho 63 percent dievčat a 37 percent chlapcov. Takmer 70 percent žiakov vydržalo bez internetu a digitálnych technológií celý mesiac, 21 percent žiakov tri týždne, päť percent žiakov dva týždne a päť percent žiakov jeden týždeň. Podľa rodičov sa až 79 percent detí viac venovalo aktívnym činnostiam. Viac kníh a časopisov čítalo 69 percent detí, 64 percent viac komunikovalo s rodičmi a viac sa hralo so súrodencami, 60 percent sa viac zapájalo do domácich prác, 60 percent malo viac pohybu a športu a 43 percent sa viac venovalo umeleckým a kreatívnym činnostiam.

Rodičia sa vyjadrili aj k používaniu mobilných zariadení v školskom prostredí. Za úplný zákaz sa vyjadrilo až 81 percent z nich, rovnako 81 percent rodičov nesúhlasilo s ich používaním v školských jedálňach, 74 percent by nepovolilo ich používanie v školských kluboch a 62 percent by nepovolilo ich používanie počas prestávok.

Projekt ponúka návod, ako dobrovoľne obmedziť vplyv digitálneho prostredia alebo na istý čas žiť úplne bez neho. „Vychádzame zo skúseností z rôznych krajín sveta. Nadmerné používanie informačno-komunikačných technológií vrátane mobilov a internetu je rastúcim zdravotným a spoločenským problémom. Cieľom projektu je zaviesť do života určité zásady a princípy, ktoré trvalo znížia vplyv digitálnych technológií a internetu," vysvetlila odborníčka na mediálnu gramotnosť Nataša Sláviková. Dodala, že experiment jednoznačne vedie k emocionálnej pohode v rodinách aj väčšej komunikácii medzi deťmi, rodičmi či súrodencami.

Zapojiť sa do projektu Bezinternetu.sk je možné pomocou kontaktného e-mailu mesiac@bezinternetu.sk. Projekt realizuje mimovládna organizácia eSlovensko.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >