Má ešte zmysel hrať s deťmi Človeče?

Patricia Poprocká, 17. novembra 2022 o 04:56

Je to len hra, ale nielen hra. Spoločenské hry hrávajú ľudia už stovky rokov a aj v dnešnej digitálnej ére majú svoje opodstatnenie. Ide síce v prvom rade o zábavu, tá však má množstvo ďalších benefitov z hľadiska rozvoja detských zručností, myslenia a v neposlednom rade i vzájomných vzťahov.

Online hry sú pre deti veľkým lákadlom, prospešnejšie sú však stále tie tradičné.

Foto: shutterstock.com

V rodinách, kde sa hrajú spoločenské hry, panujú lepšie vzťahy, jej členovia sú si bližší a voči sebe úprimnejší. Spoločné trávenie voľného času pri rovnakej aktivite (hre) ich totiž zbližuje a vytvára priestor na lepšie spoznávanie sa. „Rodiny, ktoré sa hrajú, majú lepšie vzťahy, lepšie komunikujú, deti sa neboja rodičov, keďže ich budú poznať aj v pozícii, keď im niečo nejde. A v neposlednom rade sa deti naučia aj prehrávať,“ vysvetľuje odborníčka na spoločenské hry Štěpánka Zoubková zo spoločnosti Piatnik.

Samozrejme, je dôležité, aký príklad dospelí rodičom ukazujú, ako zvládajú prehru, radosť, a či pripisujú väčšiu dôležitosť úspechu v hre alebo radosti z nej. „Pamätám si svojich rodičov, ako na dovolenkách hrávali s ďalšími dospelými karty. Tak ich to pohltilo, že v prípade prehry sa dokázali aj pohádať a kričali po sebe. Dnes sa z toho smejem, ale pri svojich deťoch kladiem dôraz na to, aby chápali, že ide len o zábavu, o nič viac,“ hovorí Anita, matka dvoch školákov z Bratislavy.

Aj keď dnes mnohí rodičia i mladí uprednostňujú digitálne hry, ona sa snaží zostať pri klasike. „Hrávame sa človeče, karty, teraz, ako deti podrástli, tak aj Dostihy a Monopoly. No a, samozrejme, učia sa šach, dámu...,“ vyratúva. A hoci veľa hier má aj online verzie, ona sa snaží deti držať od elektroniky čo najďalej, do akej miery sa dá. „Ak dieťaťu dáte do rúk tablet či mobil, máte síce od neho pokoj, všetci však vieme, že im to neprospieva. Ani psychicky, ani zdravotne. Preto sa snažíme nájsť si na deti čas s manželom my, a ak to nejde, tak teraz sa už dokážu zahrať aj sami,“ opisuje.

Ešte lepšie než tzv. súťažné hry, v ktorých ide o víťazstvo, sú hry, pri ktorých sú hráči nútení spolupracovať, nebojujú voči sebe. Rodičovská koučka z Mamedeti.sk Katarína Winterová ich odporúča aj ako účinný prostriedok na vylepšenie súrodeneckých vzťahov. „Súťaženie typu Kto prvý, Kto viac bráni harmonickému vzťahu, najmä ak vládne medzi súrodencami súperenie. Naopak, hry, kde spoločne dosiahnete víťazstvo, kde spoločne ako jeden tím vyhráte, odbúravajú rivalitu, rovnako aj prípadné slzy z prehry,“ uviedla pre ahojmama.sk.

Na trhu je viacero takýchto hier, napríklad Čarodejnícka škola, kde hráči utekajú pred duchom do čarodejníckej školy, či hra s postavami z rozprávky Frozen, kde každý ide svojou cestou do kráľovstva, a dostane sa ta, len ak hráči spolu vyzbierajú dostatok bodov.


ANKETA:

Hrávate sa s deťmi tradičné spoločenské hry?

82,0%



1,6%



13,1%



0,0%



1,6%



1,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >