Lyla vážila po narodení 410 gramov. Oživte mi ju, prosila lekárov jej mama

Gabriela Bachárová, 29. decembra 2018 o 13:30

Keď sa Lyla Stensrudová v 21. týždni tehotenstva narodila, vážila neuveriteľných 410 gramov a merala len 25 centimetrov. Patrí tak k najmenším dieťaťom na svete, ktoré sa kedy podarilo zachrániť.

Malá Lyla po narodení.

Foto: Healthmedicinet.com

Jej mama Courtney prosila lekárov, aby ju oživili, v ruke pri tom držala ešte neodstrihnutú pupočnú šnúru. Šanca, že zdravotníkov prehovorí, bola veľmi malá. Väčšina amerických nemocníc nezachraňuje deti, ktoré sa narodia pred 22. týždňom tehotenstva. Jednak preto, že je malá nádej na život a jednak preto, že ak aj dieťa zachránia, hrozia mu početné zdravotné komplikácie počas celého života, napríklad neurologické.

Dnes je z Lyly veľká slečna.

Foto: Healthmedicinet.com

Ani v tomto prípade lekári resuscitáciu neodporučili, napísal medicínsky server Healthmedicinet.com. Matka však za svoje dieťa bojovala, pretože cítila, že jej maličká je tiež veľká bojovníčka. Dnes je z Lyly šťastné a zdravé štvorročné dievčatko, ktoré len pomalšie rozpráva, z reči jej vypadávajú niektoré písmenká a má problémy napočítať do desať. To však jej mamička považuje za skutočne zanedbateľné problémy. Veď Lyla tu vôbec nemusela byť. Courtney hovorí, že jej dcéra je dnes typické dieťa, ktoré sa rado hrá a miluje spoločnosť iných detí.

Lyla je veľký bojovník.

Foto: Healthmedicinet.com

Podľa medicínskeho magazínu počet predčasne narodených detí v Spojených štátoch amerických prudko narastá, skoro sa na svet pýta už jedno z desiatich detí. Je to však celosvetový trend, na Slovensku sú štatistiky podobné. Predčasniatkam hrozia napríklad dýchacie problémy, ťažkosti s príjmom potravy a ohrozujú ich aj infekce. Je veľa faktorov, ktoré môžu spôsobiť, že dieťa sa narodí v predstihu, napríklad predchádzajúci pôrod pred termínom, tehotenstvo s dvojčatami či trojčatami, obezita, vysoký krvný tlak či interval medzi tehotenstvami menší ako šesť mesiacov.

S mamičkou po prepustení z nemocnice.

Foto: Healthmedicinet.com

V prípade Courtney, ktorá žije s rodinou v americkom meste San Antonio, sa ale žiadne rizikové faktory neobjavili Len vyšetrenie ukázalo, že sa začína predčasne otvárať. Hospitalizovali ju preto v nemocnici na pozorovanie a aby si odpočinula na lôžku. Potom ju poslali domov.

Veselá Lyla.

Foto: Healthmedicinet.com

„Keď som bola tehotná 20,5 týždňa, zobudila som sa s bazénom krvi podo mnou,“ popísala Courtney. Utekala teda späť do nemocnice. Bola tak slabá, že týždeň a pol nebola schopná vstať z postele. V 21. týždni tehotenstva išla do kúpeľne a začala rodiť. Za desať minút bola Lyla na svete.

Mamička na lekárov naliehala, nech jej dcérku zachránia. Podarilo sa im Lylu oživiť. Na pľúcny ventilátor bola napojená celkom 56 dní. Dvakrát sa ju lekári snažili odpojiť, ale nemali úspech. Ten sa dostavil až na tretí pokus. Potom kyslík dostávala nosíkom. Na jednotke intenzívnej starostlivosti strávila celkom štyri mesiace. Jej mamička nevynechala ani deň, stále ju chodila navštevovať.

Napriek tomu, že Lyla dnes nemá vážnejšie zdravotné problémy, lekári jej prípad považujú za výnimočný. Courtney ale odkazuje všetkým rodičom: „Chcem, aby rodičia vedeli, že vďaka včasnému medicínskemu zákroku je možné zachrániť život dieťaťa.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >