Je pre deti dobré, ak trávia prázdniny v škôlke?

Patricia Poprocká, 15. júna 2020 o 04:49

Aj keď sú prázdniny časom vyhradeným na oddych od povinností, mnohé deti strávia ich polovicu v škôlke. Nedá sa nič robiť, rodičia, ktorí musia chodiť do práce a nemajú k dispozícii babičky, si musia poradiť práve takto. A čo deti, čo to robí s ich psychikou?

Aj škôlky by mali brať ohľad na to, že je leto, zvoľniť deťom režim i program.

Foto: shutterstock.com

„Škôlku som z duše neznášala a asi by som rodičom nikdy neodpustila, keby ma do nej vodili aj cez prázdniny. Našťastie, vtedy taká možnosť ešte nebola, takže som trávila leto so staršou sestrou, starou mamou, prípadne u tety, ako sa dalo,“ spomína Viera, matka dvoch detí.

Dnešní škôlkari to majú iné. Pre mnohých je navštevovať škôlku v lete taká istá samozrejmosť ako počas iných mesiacov. Voľno majú, ak idú s rodičmi na dovolenku, prípadne do denného tábora. Pre iných je to ale nepríjemná povinnosť. Dá sa ju zatraktívniť?

„Ak rodičia nemajú k dispozícii starých rodičov, alebo rodinu, ktorá sa dokáže postarať, sú nútení škôlku využiť, bez debaty,“ konštatuje Dana Comas, psychologička z Alma centra pre zdravý vývin. Ako však zdôrazňuje, rodičia by mali prihliadať na individualitu dieťaťa.

„Ak sú deti, ktoré by veľmi negatívne prežívali to, že majú zrazu inú pani učiteľku, že im tam chýbajú obľúbení spolužiaci a podobne, v tomto prípade, ak máme na výber, je vhodnejšie voliť napríklad starostlivosť starých rodičov alebo známych čo v najdlhšej možnej miere,“ odporúča. Ak sa však naozaj nedá inak než byť v škôlke, je dobré sa aspoň zladiť s nejakým kamarátom. „Pre mnohé deti je veľkým benefitom, mať kamarátov pri sebe, ak musia byť v škôlke.“

Dobré je tiež zaradiť škôlku hneď na začiatok prázdnin. „Dieťa je ešte zabehnuté v rutine, nepocíti náročnejší návrat tak ako po absolvovaní dovolenky,“ vraví Dana Comas.

Letný režim aj v škôlke

Ak však dieťaťu škôlka neprekáža, podľa psychologičky nie je problém, ak by tam malo stráviť hoci aj polovicu prázdnin. Avšak aj škôlka by mala brať ohľad na to, že sú prázdniny a zvoliť viac voľnejších aktivít, exkurzie, prípadne benevolentnejšie upraviť hodiny príchodov a odchodov.

Nič na tom podľa nej nemení ani tohtoročná špecifická situácia, keď boli deti pre koronavírus tri mesiace doma. Toto obdobie by sa podľa Dany Comas nemalo počítať ako prázdniny, po ktorých môžeme poslať deti bez problémov na dva mesiace do škôlky.

„Pre mnohých škôlkarov to bol príjemný čas, podobným prázdninám. Ale toto voľno bolo najmä na začiatku plné neistôt, napätia a obmedzení. Veľa rodičov sa deťom nemohlo venovať, museli pracovať z domu. A deti v škôlkarskom veku tento stres do istej miery vnímali cez dospelých. Vo väčšine prípadov to nebol čas, kedy si mohli slobodne pobehovať vonku, cestovať za starými rodičmi alebo absolvovať dovolenku,“ vysvetľuje.

Tábor namiesto škôlky?

Niektorí rodičia považujú letný tábor za lepšiu alternatívu oproti škôlke, keďže deti zmenia prostredie aj činnosti. Dnes už v ponuke aj letné tábory už pre 4 až 6-ročné deti, ako však upozorňuje Dana Comas, nie všetky sú na ne v takomto veku sú zrelé.

„Samozrejme, je to individuálne, rodič svoje dieťa pozná, a iné je, ak tam má ísť dieťa samé a iné, ak napríklad so starším súrodencom. Netreba mať však zbytočne veľké ambície. Hlavne sa musíme pozrieť na to, aké preferencie má naše dieťa.“

Pre deti, ktoré neradi trávia čas v škôlke, je stále najlepšie, ak sa ich rodičia dohodnú s príbuznými alebo známymi. „Ak napríklad dieťa rado trávi čas u starých rodičov a oni sú ochotní, môže byť čas strávený s nimi pre deti určite prospešnejší ako napríklad tri denné tábory, alebo náhradná škôlka, kam sa mu nechce,“ vraví psychologička.

„Pre dieťa môže byť tiež veľmi príjemným a osožným zážitkom celkové spomalenie. Prázdninový pocit prinášajú rôzne jednoduché veci ako to, že dieťa nemusí skoro vstávať a večer ísť skoro spať, má viac času na voľnú hru, do istej miery môže navrhovať aktivity ako tráviť čas a podobne,“ dodáva.

Pokojný pobyt doma je podľa Dany Comas vhodný najmä ku koncu prázdnin. „Pre drvivú väčšinu detí je fajn, ak pár dní pred koncom prázdnin môžu byť doma, skľudniť sa, vrátiť do známeho prostredia. Potom je nástup do škôlky či školy menším šokom, môže byť hladší.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >